DHBT sınavına hazırlık nasıl yapılmalıdır?
DHBT sınavı önlisans lisans ve ortaöğretim düzeyinde KPSS sınavına girecek olan bireylerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadrolarında görev almak istemeleri durumunda KPSS genel kültür genel yetenek testinden sonra çözmeleri gereken din hizmetleri alan bilgisi testini ifade eder. Bireylerin DHBT sınavına girebilmeleri ve diyanet işleri başkanlığının kadrolarında görev almaları için öncelikle DHBT testinin evvelinde genel kültür genel yetenek testini tamamlamaları ve bu anlamda puanlarının hesaplarına bileceği koşulları sağlamaları gerekmektedir. DHBT testinin içeriğini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kontenjanlarını ve alımı yapılacak birey sayısına diyanet işleri başkanlığı internet sitesi üzerinden periyodik olarak güncelleyerek paylaşmaktadır. Bu nedenle bireylerin genel kültür genel yetenek oturumuna katılmalarının ardından ortaöğretim önlisans ya da lisans düzeyinde başvuru koşullarını okumaları tarihleri takip etmeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde de düzenli olarak gözden geçirmeleri kendileri için önem arz eder.
DHBT sınavının konuları nelerdir?
DHBT sınavının çözüm süreci için ÖSYM başkanlığı öğrencilere 60 dakikalık bir süre tanımaktadır. Öte yandan yine KPSS puanlarının hesaplanmasında yönelik koşulları karşılayan bireyler bu sınava başvurabilir sınavı başvurusu ve uygulaması ile ilgili bilgileri KPSS kılavuzunda yer almaktadır. Sınavda adaylara çoktan seçmeli olarak 40 sorudan oluşan alan bilgisi testi sorulmaktadır. Testte yer alan ilk 20 soru DHBT1 yani temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. Temel din bilgisi soruları genel anlamda tüm öğrenim düzeyleri için ortaktır. Temel din bilgisi sorularının konu başlıkları genel anlamda İslam inanç esasları, İslam ibadet esasları, Kur'an bilgisi, Kur'an tarihi, tecvit, Kuran'ı anlama ve meal bilgisi siyer ve İslam ahlakı gibi konu başlıklarından oluşmaktadır.
DHBT 2 nasıl bir testtir?
DHBT 1 genel anlamda her öğrenim düzeyi için ortak olan konulardan oluşurken 2. 20 soru adayların öğrenim düzeylerine göre farklılık göstermektedir. Bu sorular lisans düzeyinde sınava katılacak öğrenciler için ilahiyat fakültesi müfredatını kapsamaktadır. Elbette önlisans üzerinde sınava girecek bireylerinde yine ön lisans düzeyinde programın müfredatından sınava tabi tutulacakları bilinmektedir. Ortaöğretim düzeyinde sınava katılacak olanlar ise İmam Hatip okullarının müfredatında dahil olan konulardan bu sınava tabi tutulurlar. Genel anlamda konu başlıkları ise tefsir, fıkıh, hadis, akaid ve kelam, İslam tarihi, dinler ve mezhepler tarihi, dini hitabet gibi konular sınavda yer almaktadır. Ayrıca yine DHBT sınavında yer alan Kur'an-ı Kerim metinleri ve mealleri Türkiye Diyanet Vakfı'nın 86/A numaralı Kur'an-ı Kerim ve açıklamalı meali isimli kitaptan alınacaktır.
DHBT Okulu süreç içerisinde öğrencilerin en önemli desteğidir. DHBT Okulu sürecinde öğrencilere hap bilgiler aşamalar ders notları geçici alım ilanları başta olmak üzere birçok alanda destek olan onlara bilgi aktarımında bulunan oldukça önemli bir kuruluştur. Kuruluş öğrencilerin DHBT sınavında başarılı olabilmesi için yapması gereken tüm adımları onlara öğreten ve yol gösteren bir nitelik taşımaktadır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.