DİKKAT! Gözü ovuşturma “keratonus” olma

DİKKAT! Gözü ovuşturma “keratonus” olma
Opr. Dr Sezer Özkan,"Gözü sık ovuşturmak KERATOKONUS hastalığını şiddetlendiriyor dedi.

Dünyagöz Samsun Hastanesi Doktorlarından Opr. Dr Sezer Özkan, Özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun bulunduğu ülkelerde sıkça rastlanan Keratokonus hastalığı hakkında bilinmeyenleri anlattı.
ÇOK SAYIDA HASTA HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL
Erken dönemde rutin muayene ile teşhis edilemeyen Keratokonus hastalığının sık sık göz tembelliği ile karıştırıldığı konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Özdamar, teşhisin özel topografik cihazlarla yapılabildiğini belirterek, “11- 12 yaş civarında olup bir gözünde astigmat bulunan ve görmesi artırılamayan çocuklara çoğu kez göz tembelliği teşhisi konuluyor. Ancak bu hastaların çoğunun sonradan keratokonus olduğu ortaya çıkıyor. Hastalık erken dönemde rutin muayeneyle teşhis edilemediği için teşhiste özel topografik cihazlar gerekiyor. ''dedi.

GÖZLÜK FAYDA ETMİYOR

Keratokonus hastalarında görme oranı gözlükle dahi artırılamıyor ve yaşla beraber hastalık da ilerliyor. Bu nedenle keratokonus hastalarında kontakt lens tercih ettiklerini ifade eden Op. Dr. Özdamar, “Şimdiye kadar kullanılan sert kontakt lensler dışında, kullanımı kolay hibrit yapıdaki lenslerle de hastaların yüzde 90' ının görme kalitelerini artırmaları mümkün olabiliyor. Çeşitli nedenlerle kontakt lens kullanamayan hastalarda görmeyi artırmak için cerrahi uygulama gerekebiliyor. Cerrahi yöntemlerden ilki 'Halka' ameliyatıdır” diye konuştu.

KORNEAYA B2 VİTAMİNİ

Hastalığın 40' lı yaşlara kadar ilerlediğini dile getiren Op. Dr. Özkan, hastalığın ilerlemesini durdurmak için son yıllarda bir yöntem keşfedildiğini belirtti. Bu yöntemde korneaya yarım saat süresince, “Riboflavin” denilen B2 vitamini uygulandığını belirtti.

KORNEA NAKLİNİN BİRİNCİ NEDENİ KERATOKONUS

Dünyada kornea nakli nedenleri arasında keratokonus hastalığının ilk sırada yer aldığını söyleyen Op. Dr. Sezer Özkan, bunun çok kolay bir operasyon olmadığını ve sonucunda kornea nakline bağlı ciddi riskler olabildiğine dikkat çekti.

Ramazan AKSOY


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.