DİŞ HEKİMİNE GİTMEK İÇİN DİŞ AĞRISI BEKLEMEYİN

DİŞ HEKİMİNE GİTMEK İÇİN DİŞ AĞRISI BEKLEMEYİN
Ülkemizde 22 Kasım tarihi Diş Hekimliği Günü olarak, 22-27 Kasım tarihleri arası 'Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' olarak kutlanmaktadır.

Özellikle bu günlerde ağız ve diş sağlığına verilmesi gereken önem yeniden gündeme gelir.
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Yrd. Doç.Dr. Sezin Özer “Ağız ve diş sağlığı” hakkında bilgi verdi. Dr. Özer “Sağlık; bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. Yani tüm organ ve dokuların sağlıklı olması halidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı düzgün olmayan bir bireyde tam bir sağlık ve iyilik halinden söz edilemez. Ayrıca ağız ve diş sağlığındaki problemler, bireyin diğer organlarını da etkileyebilmekte vücutta sistemik bazı problemlere yol açabilmektedir.” diye konuştu.
Yrd. Doç.Dr. Sezin Özer “Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ağız ve diş sağlığı konusuna gereken önemin verilmesi ileriki yaşlarda, hem sağlıklı hem de düzgün şekillenen bir diş yapısının olmasını sağlayacaktır. Ağız ve diş bakımının yetersiz olması durumunda ise, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları var olan sağlıksız bireyler yetişecektir. Bu nedenle çocukluk döneminden itibaren düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı alışkanlığının kazanılması ve beslenme düzenindeki alışkanlıkların bir sisteme konması gerekmektedir. Ne yazık ki ülkemizde ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmemektedir. Oysaki çok basit birkaç önlem alınarak diş ve diş eti hastalıklarının oluşması önlenebilir.”dedi.
Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Sezin Özer “Diş hekimine gitmek için diş ağrısı beklenmemelidir. Yılda iki kez diş muayenesi yapılmalıdır. Çocukluk döneminde yapılan beslenme diş için çok önemlidir. C, A ve D vitamini alınmalıdır. Süt ve süt ürünleri ile taze meyveler çok yararlıdır. Tatlı ve benzeri gıdaları tükettikten sonra mutlaka ağız su ile çalkalanmalı, asitli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Unutulmamalıdır ki genel vücut sağlığımıza olduğu gibi, sigara ve alkol ağız-diş sağlığı için de oldukça zararlıdır. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.” şeklinde konuştu.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyeceklerin dişler ile kırılmaması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sezin Özer “Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Çocuklara iki yaşından sonra biberon ve emzik verilmemelidir. Gece yatmadan önce veya uyku sırasında sürekli biberonla beslenen çocuklarda erken çocukluk çağı çürükleri sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Çocuklarımızın beslenmesinden sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve en azından ağzın suyla çalkalanması sağlanmalıdır.” diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Yrd. Doç.Dr. Sezin Özer “Tırnak yemek, parmak emmek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar çocuklarda çene yapısının bozuk olmasına yol açabilir. Bu tür alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Uyku sırasında ağızdan nefes alıp vermek dişlere ve damak gelişimine zararlı olduğundan burundan nefes almaya engel olan tıkanıklık (enfekte bademcik, geniz eti, burunda deviasyon vb)ortadan kaldırılmalıdır. Diş macunu bilinenin aksine suyla ıslatmadan kuru şekilde fırçalanmalıdır. Florürlü diş macunlarının kullanımı tercih edilmelidir. Sonuç olarak ağız ve diş Sağlığınız için mutlaka; her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerinizi fırçalamalısınız. Çok iyi bir bakım yapıyor olsanız da yılda en az 2 kez diş hekiminize kontrole gitmelisiniz.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.