Diş teknisyenlerinde silikozis riski

Diş teknisyenlerinde silikozis riski
Türk Diş hekimleri Birliği Genel Sekreteri Tarık İşmen, kot işçilerini tehdit eden silikozisin diş laboratuarlarında da tehlike yarattığını belirtti, “Bildiğimiz birkaç ölüm var, Diş Teknisyenleri Odası'ndan aldığımız bilgiye göre de 25 silikozis hastası

Türk Diş hekimleri Birliği'nin (TDB) 19. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi Ankara'da yapıldı. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, bu kongrelerin Türkiye diş hekimliğindeki tüm bileşenleri bünyesine kattığını söyledi. Yücel, “Sadece bilimsel bir kongre olmakla kalmaz aynı zamanda meslek bileşenlerinin tümünün yer aldığı ve onların sorunlarının tartışıldığı büyük bir organizasyondur” dedi.

Yücel, diş hekimliğinin en önemli sorununun, hizmet alımı olduğunu anlatarak, uzun yıllardan beri bu konunun tartışıldığını ve artık olgunlaşma dönemine girdiğini söyledi. "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonuç verecektir" diyen Yücel, "Biliyorsunuz Türkiye'de 74 milyon insanımızın ağız diş sağlığı konusunda hizmet aldığı genel sağlık sigortası tarafından desteklenen hizmet alımı sadece kamuda gerçekleştirilmektedir. Kamu hastanelerinde ağız diş sağlığı merkezlerinden ya da diş hekimliği fakültelerinden ancak halkımız bu hizmeti alabilmektedir. Bu yeterli bir hizmet olamamaktadır” şeklinde konuştu.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINSIN
Diş hekimliğindeki sorunlara değinen Yücel, “24 bin diş hekiminden sadece 8 bin diş hekiminin yer aldığı bu ortama 74 bin insanımız kanalize edilince olumsuzluklar ortaya çıkıyor. TDB diyor ki, kamu-özel ayrımı olmadan bu genel sağlık sigortası kapsamı içine bütün diş hekimlerimizin potansiyeli alınsın ve bu şekilde halkımızın ağız-diş sağlığına ulaşımı daha rahat bir hale gelsin. Bu noktada SGK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile son zamanlarda yaptığımız toplantılarda olumlu bir noktaya geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Tabii ki bu konudaki yetki hükümetindir” ifadesini kullandı.

DİŞ SORUNLARI BEKLEMEYE GELMEZ
TDB Genel Sekreteri Tarık İşmen ise, ağız diş sağlığı sorunlarında bekleme süresinin olmadığını, ağızdaki herhangi bir durumun 24 saat içinde başka bir faza geçebileceğini söyledi. İşmen, “Özellikle hamileler, sistemik hastalığı olanlar için de son derece tehlikelidir. Devletin şu anda ağız diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmasına yönelik projesi şu ay bu ay hizmete girecek diye bir şey yok” dedi.

SİLİKOZİS DİŞ TEKNİSYENLERİNİ TEHDİT EDİYOR
Başka va önemli bir sorunun ise, teknisyenlik hizmetlerinde yaşandığını belirten İşmen, diş teknisyenlerinin karşı karşıya olduğu silikozis hastalığına dikkat çekti ve denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi:

“Özel bir muayenenin her türlü pazarlığı yaparak 10 birime mal edeceği işçiliği devlet bir-iki birime almakta ve bunun hiçbir kontrolü olmamakta. Burada kullanılan materyallerle ilgili bizim ciddi kaygılarımız var. Bu konuyla ilgili herhangi bir kontrol yapılmadığını düşünüyoruz. Protetik malzemeler, ihale yöntemi ile alındığı için bunların çok hızlı üretilmesi gerekiyor. Laboratuvarlarda kaçak-çocuk işçilerin çalıştırıldığını duyuyoruz. Burada herhangi bir koruma yapılmadığı için de ciddi bir silikozis tehlikesi var. Bilgilerimiz dahilinde birkaç ölüm var. Diş Teknisyenleri Odası'ndan aldığımız bilgiye göre de 25 silikozis hastası tedavi görüyor. Aslında kot işçilerinde bildiğimiz bir hastalıktır, laborutuvarda taşlama ile ortaya çıkan bütün materyalleri bu insanlar soluyorlar. Bunların koruması yok ve silikozis hastalığı ile karşı karşıyalar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.