Diyabetinizi kontrol altına alın!

Diyabetinizi kontrol altına alın!
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi'nde uzman doktorlar tarafından Diyabet ve Diyabette Beslenme konulu eğitim semineri verildi

Uzmanlar, " Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu öğrenmektir." dediler.


Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından belirli periyotlarla düzenlenen eğitim seminerlerine bir yenisi daha eklendi. Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya ve Diyetisyen Hatice Yenice Cık tarafından katılımcılara Diyabet ve Diyabette Beslenme üzerine bilgiler verildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Başhemşire ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Kader Kınık, "Düzenlemiş olduğumuz Diyabet ve Diyabette Beslenme konulu eğitim seminerine hoşgeldiniz. Belli periyotlarla düzenlemiş olduğumuz bu seminerlerimizde diyabetle ilgili olarak bilgilendirmek varsa sorularınız uzman doktorumuz tarafından cevaplanmasını sağlamaktır. İlginiz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz" dedi.

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalıktır diyen Uz. Dr. Taner Kaya, "Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması, beslenme, egzersiz, tıbbı tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörle mümkün olmaktadır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur. Hastalığın belirtilerine değinmek gerekirse Ağız kuruluğu, Çok şu içme, Sık idrara çıkma (özellikle gece), Çok fazla yemek yeme, Ani kilo kaybı, Bulantı,kusma, Karınağrısı, Yorgunluk,dalgınlık,baygınlık hissi, Derin solunum, Ciltte kuruluk ve kaşıntı, Nefeste aseton kokusu Aşırı yorgunluk, Bulanık görme, Kesik ve yaraların zor iyileşmesi, Sık sık enfeksiyon geçirilmesi gibi. Bu belirtiler gösteren hastalarımız muhakkak bir uzman doktora başvurması ve tedavi olması gerekmektedir. Unutmayın ki Diyabette tedavinin amacı kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir. Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu öğrenmektir." dedi.


SAĞLIKLI BESLENME TEDAVİNİN TEMELİDİR
Diyabetli hastaların özellikle beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Diyetisyen Hatice Yenice Cık ise, "Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabette bu amaca yönelik olarak bir tedavi yöntemi de,
sağlıklı beslenmedir.
Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları şunlardır:
Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt)
Protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt )
Yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler)
Vitamin ve Mineral (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler)
Posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar)"

DİYABETTE PLANLI BESLENME
Diyetisyen Hatice Yenice Cık, "Sağlıklı beslenmek için her gün çeşitli besinler tüketiniz. Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemiyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır.
Diyabeti olmayan bir kişinin de rafine şeker tüketimini kısıtlaması, doymuş yağ ve kolesterolden zengin olan et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri belirli bir miktarda tüketmesi, az az ve sık sık yemek yemesi gerekmektedir.
Öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz.
Beslenme konusu ile ilgili olarakta uzman diyetisyenlerden gerekli bilgileri alabilirsiniz" diye konuştu.
Seminer sonrası katılımcılar tarafından sorulan sorular uzman doktorlar tarafından cevaplandırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.