Diyetisyen Özpınar: Beslenme Düzenindeki Değişikliklerle Gripten Korunabilir
Kış aylarında herkesin grip ya da soğuk algınlığına yakalanabileceğini belirten GAPS Uzmanı ve Diyetisyen Şeydanur Özpınar, “Beslenme düzeninde yapılacak ufak değişikliklerle bu hastalıklara yakalanma ihtimali azaltılabilmektedir veya olası hastalıkların şiddeti hafifletilebilmektedir.” dedi. Bu şekilde bağışıklık sisteminin güçleneceğine dikkat çeken Özpınar, renkli ve çeşitli beslenmenin bu yönde atılacak ilk ve en önemli adım olduğunu söyledi.
Tek tip beslenme nedeniyle vücudun mineral ve vitamin isteklerinin tam anlamıyla karşılanamadığının altını çizen Özpınar, bu durumun çözümü için mümkün olduğunca farklı gıdaların beslenme düzenine eklenmesi gerektiğini söyledi. Bu sayede bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu bütün fizyolojik ögelerin vücuda alınabileceğini belirtti. Hastalıklarla korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin şart olduğunu vurgulayan Şeydanur Özpınar, “Günde en az 2-3 porsiyon taze meyve ve sebze tüketmek önem taşımaktadır.” dedi. Meyvelerin meyve suyu olarak değil de posasıyla birlikte tüketmenin önemine parmak basan Özpınar, bu sayede vitamin kaybının önüne geçilebileceğini ve kilo kontrolünün daha kolay sağlanabileceğini söyledi.
Probiyotik Tüketimi Çok Önemli
Genellikle kış aylarında yakalanılan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak ya da bu hastalıkların şiddetini azaltmak için probiyotik tüketiminin önemini vurgulayan Özpınar, probiyotik içeren gıdaların beslenme düzeninde çok önemli olduğunu belirtti. İstanbul diyetisyen alanında önemli çalışmaları olan GAPS Uzmanı Özpınar, “Kefir veya yoğurt gibi probiyotik içeriği yüksek besinlere öğünlerde yer vermek çok önemlidir.” dedi ve ekledi, “Özellikle bu besin gruplarıyla birlikte prebiyotik özellik taşıyan besinleri (muz, üzüm, elma vb.) tüketmek bağışıklık üzerindeki olumlu etkisini arttıracaktır.”
Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada en az 2 öğün balık tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Özpınar, balıkta bulunan Omega 3 yağının bağışıklığı güçlendirdiğini belirtti.
Güçlü Bir Bağışıklık için Bol Sıvı Tüketimi
Özpınar, Bol su tüketiminin ve ıhlamur, adaçayı, nane gibi bitki çaylarının bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atılması için günde en az 1,5 – 2 litre su tüketilmesini önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.