DOKAP işsizlerin umudu olacak
2020 yılına kadar bölgeye yapılacak olan 63 milyar dolarlık yatırımın, 46 milyar dolarlık kısmının özel sektör, 17 milyar dolarlık yatırımın ise kamu eliyle gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bölgeye yapılacak yatırımlarla 150 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak.
ÇARPIK KENTLEŞME GELİŞMEDE ENGEL
2000 yılında Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin illerinin bölgesel kalkınmasını sağlamak için, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı'na (DOKAP) Samsun 2. etap programı kapsamında bu sene içerisinde dahil oldu. Toplamda 7 milyona yakın kişinin yaşadığı, 48 bin 200 kilometrekare alana sahil Doğu Karadeniz Bölgesi için hazırlanan DOKAP'ta, bölge az gelişmiş bir bölge olarak tanımlanıyor ve bölgede yaşanan göçe dikkat çekiliyor. Bölgenin tarım gelirinin ise tek ürün üretimine dayalı olduğu ifade ediliyor. Bölge aynı zamanda gelişmemiş ulaşım ağına sahip bir yer olarak gösterilirken, dengesiz kentsel gelişme, büyük kentsel merkezlerin bulunmayışı, dağınık kırsal yerleşme bölgenin gelişememesinde etken olarak gösteriliyor.
HER ALANDA KALKINMA HEDEFLENİYOR
Bölgede, 5 bin 400 kilometrekare alanda ürün ekimine uygun toprak arazisi varken, 38 bin kilometrekare alanın ise tarıma elverişsiz olduğu ifade ediliyor. 2020 yılına kadar bölgeye yapılacak olan yatırımlarla, bölgenin ekonomik yapısının güçlendirilmesine, gelir düzeyinin yükselmesine, bölgenin doğal kaynaklarının ve çevre kapasitesini koruyarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlamasına, tarım alanında ürün çeşitliliğinin sağlanmasına ve sanayi alanlarında sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşılması hedefleniyor. Öte yandan, DOKAP kapsamında Doğu-Batı ana aksı, Kuzey Güney bağlantıları ve ikinci Doğu-Batı karayolu ekseni oluşturulması da planlanıyor.
Zekeriya FIRAT