Dolar Doğramacıları vurdu

Dolar Doğramacıları vurdu
Samsun'da oldukça yüksek istihdam kapasitesi ile çalışan alüminyum doğramacılar bir anda yükselen doların kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti

Kullanım alanı oldukça geniş bir metal olan alüminyum, uçak sanayi, inşaat sektörü, yapıların cephe kaplamasında, kapı, pencere, dolap ve akla gelecek birçok yerde kullanılmakta. Bu günlerde böylesine geniş bir kullanım alanına sahip olan alüminyum hammadde tedarikçilerinin doların yükselmesini bahane ederek fiyatları istedikleri gibi yükseltmeleri alüminyum doğramacı esnafını oldukça zorluyor. İşin bir başka yanı ise Samsun'da birçok sektörde yaşanan durgunluk bu sektörü fazla etkilememiş. Alüminyum doğrama esnafı işsizlikten değil yapılan işlerin karşılığını alamamaktan yana da oldukça dertli. Biz de bugünkü yazımızda bir nebze olsun alüminyum esnafının yaşamış olduğu bu zorluklara ortak olabilmek adına sayfamıza konuk ettik.

ALÜMİNYUM DOĞRAMA BECERİ İSTER
Alüminyum doğrama sektöründe çalışabilmek için el becerisi ve göz-el koordinasyonu gelişmiş, tasarım ve çizim yeteneğine sahip kimseler olmak gerekiyor. Teknik resim, kroki, numune veya iş talimatlarına göre alüminyum metallerden üretilmiş profil malzemeden kapı, pencere, panjur gibi işleri yapmak üzere doğrama ve montaj işlemi yapan kimseye Alüminyum doğramacı denir diyerek söze başlayan ve 1979 yılından bu yana Alüminyum doğrama sektöründe iş yapan Sezgin Demir, "Alüminyum doğrama çok geniş bir alanda hizmet veriyor. Buna paralel olarak da bu alanlarda istihdam edilecek elemanlara ihtiyaç duyulmakta. Samsun'da genel olarak baktığımızda meslek elemanlarının çalışma alanları küçük ve orta ölçekli işletmeler. Son üç yıla kadar işlerimiz kendi kendini idare eder vaziyetteydi. Ama 2005'yılından sonra işlerde hem azalma hem de yapılan işlerin karşılığını alamama sorunları yaşamaya başladık. Ben genel olarak iş seyahatleri yapan bir insanım. Şunu rahatlıkla diyebilirim ki Karadeniz Bölgesinde işleri en fazda durgun olan il Samsun." şeklinde konuştu.

SAMSUN TEŞVİK KAPSAMINA ALINMADIĞI SÜRECE İŞLER DÜZELMEZ
Samsun'da bir çok sektör temsilcisinin ortak görüşü teşvik kapsamına Samsunun da dahil edilmesi. Şüphesiz bunda en büyük iş siyasilere düşüyor. 1977 yılından bu yana sektörde bulunan Hayrettin Kaptan'da bu görüşü savunanlardan. "Sektör 1980 yılından 2000 yılına kadar iyiydi" diyen Kaptan,” 2000 yılından sonra pwc'nin çıkmasıyla birlikte alüminyuma talepte azaldı. Buna bağlı olarak sektör rekabet edebilmek adına kendini yenilemeye başladı. Son olarak parlak ve ısıya karşı dayanıklı alüminyumlar çıkararak kaybettiği prestijini geri alma yolunda büyük adımlar attı. İşimiz şu anda fena değil fakat şu anda bütün dünyayı saran global kriz sonucu yaptığımız işlerin karşılığını alamaz duruma geldik.” İfadelerini kullandı

SAMSUN'DA GEREĞİNDEN FAZLA ALÜMİNYUM DOĞRAMA ATÖLYESİ VAR
Hemen hemen her sektörün karşılaştığı problemlerden biri de arz talep dengesinin üzerinde iş yeri olması. Alüminyum sektörü de bu durumdan oldukça etkilenmiş. 20 yıldan bu yana sektörde işletme sahipliği yapan Ömer Gündoğdu "Eskiden Osmanlı döneminde lonca sistemi vardı. Bir çarşıda bir mesleğin erbabı varsa o çarşıya ikinci bir aynı mesleği yapacak insana dükkan açtırılmazdı. Şu anda bu sistemi Avrupalılar uyguluyor. Bir bölgede ihtiyaca göre açılacak dükkan sayısı belirleniyor ve fazlasının açılmasına izin verilmiyor. Türkiye'de de böyle olması lazım. Sırf bu yüzden meslek ilerlemiyor. Ayrıca bana göre Türkiye'de kriz yok. Sadece kriz söylemleri yayarak bu işten nemalanmak isteyen insanlar var. Bunların tek amacı ortalığı karıştırmak ve bulanık suda balık avlamak." diye konuştu.

SEKTÖR'DE TEKNOLOJİYİ KULLANMAK GEREK

Günümüz dünyasında teknolojiyi kullanmak bütün sektörler için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Uzun yıllardan beri sektörün içerisinde bulunan Muammer Yılmaz, "Teknolojiyi takip eden firmalar ayakta kalıyor. İşin esasına bakıldığında Avrupa'da milyonlarca doların ARGE çalışmalarına ayrılması ilk başlarda bize yanlış gibi geliyordu. Ama şu anda Türkiye'de de bir çok firma işin önemini kavramış olacak ki ARGE yatırımları bütçe içerisinde önemli yerler almaya başladı. Sektör hem yeniliği hem de beceriyi aynı anda kullanmayı gerektiriyor. Bizim ustalarımız bu yönüyle çok üst seviyelerde olsa da Samsun'un içerisinde bulunmuş olduğu durumdan dolayı çevre illerle rekabet şansımız olmuyor. Bir kere insanların şu soruyu kendilerine sorması gerekiyor. Koskoca Samsun'da neden bir Holding yok. İnsanların trilyonlarca nakit parası bankalarda yatarken neden fabrika kurulmuyor? Eğer bu soruların cevabı bulunursa inanıyorum Samsun gerçekten Karadeniz'in incisi olacaktır." dedi.