Dondurulmuş besinler güvenli mi?
Dondurulmuş gıdayı hızlı çözdürmeye çalışmak ve çözündürdükten sonra yeniden dondurmamak gerekir
DONDURULMUŞ GIDA TÜKETİMİ NEDEN ARTTI?
Zaman günümüzde çok değerli. İşte böyle durumlarda bir ürünü satın alırken, onun güzelliği ya da fiyatının uygunluğunun yanında pratikliği, fonksiyonel olması, zamanımızı bize geri vermesi gibi birçok faktörü göz önünde tutmamız gerekiyor. Donmuş gıdalar da zamanımızı bize geri veren seçenekler arasında. Son yıllarda, tüketicinin dondurulmuş gıda konusunda bilinçlenmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması, büyük marketlerin sayısının artması, ürün çeşitliliği, besin tüketiminde ısıtma, dondurma, mikrodalga gibi ev araçlarına uyum ve kullanım kolaylığı; dondurulmuş besin tüketimini artıran etmenler oldu. Dondurulmuş gıdalar önce hammaddenin düşük sıcaklıkta muhafazasına yönelik olarak ortaya çıkmış, ancak daha sonraları pek çok hazır gıdanın bireysel tüketime hazır hale getirilmesi de mümkün olmuştur. Meyve - sebzeler, unlu mamüller, deniz ürünleri, hazır gıdalar, meyve suları, tavuk ürünleri ile et ve et ürünleri dondurularak işlenen gıdaları oluşturuyor. ABD ve Avrupa'da 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan dondurulmuş gıda ürünleri, ülkemizde de, zamanı kıt ama sağlıklı beslenmeye önem verenler için çözüm olabilir.
BESİN DEĞERİ DAHA AZ
Dondurarak saklama; besin çevresindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmalarını önleyen bir saklama yöntemidir. Bu saklama yönteminde besinlerin bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikler durdurularak veya yavaşlatarak uzun süre dayanması sağlanır. Bu işlem çok kısa sürelerde yapıldığında, besin değeri kayıpları daha az olmaktadır. Gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilke, gıdanın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir. Gıdanın son kullanıma en hazır haliyle sunulmasını sağlayan dondurulmuş ürünler, aynı zamanda en sağlıklı şekilde korundukları için de sağlıklı bir yaşamın önem kazandığı günümüz dünyasında iyi bir seçimdir.
HIZLI ÇÖZDÜRMEYİN, ÇÖZÜLENİ TEKRAR DONDURMAYIN
Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması, bunların nasıl çözündürüldüğü ile de yakından ilgilidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır. Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Çözün-dürülenlerin bekletilmeden pişirilmesi de, dondurulmuş besinlerin daha bilinçli tüketilmesini sağlayan önemli bir faktördür.
MEYVE VE SEBZELER
Meyve ve sebzeler donmuş alındığında, taze alınmış gibidir. Aslında, bazı durumlarda, daha iyi bile olabilir. Çünkü sebze ve meyve-leri buzdolabında uzun zaman tutarsanız, besin değerlerinden kaybedebilirler. Oysa sebze ve meyveyi donmuş almak ve istendiği zaman çözündürüp tüketmek, aslında besin değerini daha uzun süre korumasını sağlar.
DONMUŞ ET
Bu kategori, aslında etin donmadan önce nasıl olduğuna bağlıdır. Izgara yapıldıysa veya pişirildiyse, büyük bir olasılıkla sağlıklıdır. Eğer pane yapıldı veya kızartıldıysa, o zaman herkes için uygun olamayabilir. Donmuş et alırken dikkat etmeniz gereken nokta içeriğindeki sodyumdur. Sodyum çoğunlukla ürünü korumak için ilâve edilir. Sodyumdan kısıtlı bir yeme planı takip etmeniz gerekiyorsa (böbrek veya yüksek tansiyon hastalıklarında) dikkatli olunmalı.
NASIL SAKLANMALI
- Dondurulmuş gıda satın alındıktan sonra kısa bir süre içinde uygun koşullarda muhafaza edilmeli. Kullanım sırasında ise sadece kullanılacak miktarın poşetten çıkarılarak, geri kalan bölümü hemen derin dondurucuya konulmalı. n Dondurulmuş gıdayı uzun süre market içinde dolaştırmayı önlemek amacıyla, dondurulmuş ürünler, kuru gıdalardan sonra; alışverişin en sonunda alınmalıdır.