Dr. Akın: Hemofili genetik bir hastalık kesin bir tedavisi yok

Dr. Akın: Hemofili genetik bir hastalık kesin bir tedavisi yok
Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hemofili, kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur.

Hemofili genellikle kalıtsaldır. Bu önemli hastalık ömür boyu devam eder." dedi.

'Dünya Hemofili Günü'nün ilk kez 17 Nisan 1989 yılında gerçekleştirildiğini amacının ise halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması olduğuna dikkat çeken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Akın, "Hemofili, kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur. Hemofili genellikle kalıtsaldır. Bu önemli hastalık ömür boyu devam eder. Yaklaşık her 5.000 erkek bir görülür. Bu hastalıkta kadınlar taşıyıcıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna yüzde 50 oranında hemofili hastalığını geçirme olasılığı vardır. Hemofili hastalığı kişiden kişiye geçmez." dedi.

Hemofili hastalarının ve özellikle de çocuk hastaların, bisiklete binmek gibi basit aktivitelere katılamadıkları veya futbol ve basketbol gibi sporları yapamadıkları için, daha düşük kalitede bir yaşam sürmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Akın, "Ayrıca vücutlarında çok kolay çürük ve kesikler meydana gelmekte, bu yaralanmalar tıbbi müdahale gerektirecek kanamalara, yol açabilmektedir. Hemofili genetik bir hastalık olduğundan, günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kanama durumunda faktör 8 veya 9, dışarıdan verilerek kanama durdurulur. Çeşitli faktör 8 ve 9 ilaçları vardır, bunlar damar yoluyla verilir. Kullanılan faktör preparatları, ya toplanan insan plazmalarından elde edilir, ya da çok gelişmiş teknolojiler kullanılarak, plazma dışı kaynaklardan üretilir." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.