DÜNYACA ÜNLÜ TARİHÇİ HAYATINI KAYBETTİ

DÜNYACA ÜNLÜ TARİHÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle 100 yaşında hayatını kaybetti

Şeyhü'l-Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi) olarak bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık için Bilkent ve Ankara Üniversitelerinde 27 Temmuz Çarşamba günü tören düzenlenecek. İnalcık'ın hayatını yitirdiği hastane önünde açıklama yapan kızı Günhan İnalcık, babasının vefatının sadece kendileri için değil, Türkiye için çok büyük bir kayıp olduğunu dile getirerek, 'Benim babam, şimdi daha iyi anlıyorum ne büyük kayıp olduğunu, Türkiye'ye çok büyük hizmet vermiş, tarihimize çok büyük hizmet vermiş, bir sürü yanlışları düzeltmiş, yeri zor doldurulacak bir insan. Babaannem Bahriye İnalcık'ın yanında aile mezarlığında defnedeceğiz' dedi.
Prof. Dr. Halil İnalcık'ın cenazesi 28 Temmuz Perşembe günü İstanbul'da defnedilecek.

ERDOĞAN'DAN İNALCIK'I VEFATI DOLAYISIYLA TAZİYE MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihçi Halil İnancık'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer aldığı belirtilen taziye mesajında şu ifadelere yer verildi: “Dünyaca ünlü tarihçi, Prof. Halil İnalcık’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, kitapları, inceleme ve değerlendirmeleri ile bizlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dünyanın saygın üniversitelerinde dersler veren, araştırmalarıyla tarihe ışık tutan saygıdeğer hocamız, yetiştirdiği talebeleriyle de her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Türk tarihçiliğinin büyük ismi, hocaların hocası merhum Halil İnalcık’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.” 

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN TAZİYE MESAJI
Başbakan Binali Yıldırım, ünlü tarih profesörü Halil İnalcık'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
Başbakan Yıldırım'ın mesajı şöyle, 'Sosyal ilimler alanında dünyanın saygın ilim adamları arasında yer alan “Tarihçilerin Kutbuö Prof. Dr. Halil İnalcık'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Osmanlı tarihi üzerine verdiği önemli eserler ile tarih literatürüne büyük katkılar sunan, ilmi titizliği ile dünya ölçeğinde hem meslektaşlarının hem de tarih araştırmacılarının takdirine mazhar olan Prof. Dr. Halil İnalcık daima mümtaz bir bilim adamı olarak hatırlanacaktır. İlim dünyamız çok kıymetli bir mensubunu, Türkiye çok kıymetli bir değerini kaybetmiştir. Duayen tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet, ailesine, akademi dünyamıza ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum.'

HALİL İNALCIK KİMDİR?
Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu’nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır’a yerleştiği için Halil İnalcık’ı annesi büyüttü. Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’na nakledildi. Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı.

1935’de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden der aldı. Bunlar arasında Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi isimleri sayabiliriz. Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde asistan oldu. Bu arada Şevkiye Hanımla evlendi ve 1948 yılında Günhan adlı çocukları dünyaya geldi. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.