Eczacıları yok sayılan ülkede sağlık yok olur

Eczacıları yok sayılan ülkede sağlık yok olur
Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, eczacıların karşı karşıya olduğu sorunları ve ilaç fiyatlarındaki son düzenlemeyi ele aldı. Karacan, "Eczacıları yok sayılan ülkede sağlık yok olur." dedi.

Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, yaptığı açıklamada ilaç fiyatlarına %23,5 oranında artış yapılmasına ilişkin kararın 23 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını ve yeni fiyatların 25 Ekim 2024 Cuma günü 00.00 itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirtti. Ancak bu artışın, ilaç sanayisine beklenen rahatlamayı sağlamayacağını vurgulayan Karacan, bunun yanı sıra ilaçların piyasada bulunurluğunu da olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

464480150-10160461960327036-4354837464502168135-n.jpg

"Eczacı karlılığı azalıyor"
Karacan, 2004 yılında yürürlüğe giren ilk ilaç fiyat kararnamesinden bu yana ilaç fiyatları arttıkça eczacıların karlılığının azaldığını, Türk Lirası baremlerine göre belirlenen kademeli karlılık oranlarının ise yeterli düzeyde güncellenmediğini dile getirdi. Özellikle son üç yıldır herhangi bir güncelleme yapılmamasına değinen Karacan, mevcut düzenlemenin eczacıların kazançlarını azaltırken ilaç sanayisi ve ecza depolarına daha fazla pay ayrıldığını belirtti.

"Eczaneler yok sayılıyor"
Karacan, "Bu noktada eczacılar için bıçak kemiğe dayandı," diyerek, eczanelerin sağlık sisteminin en önemli unsurlarından biri olduğunu ve bu yeni düzenleme ile yok sayıldıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere seslenen Karacan, eczacıların sağlık sisteminin sermayedarı değil hizmetkârı olduğunun altını çizdi. "Eczacıları yok sayılan ülkede sağlık yok olur." uyarısında bulunan Karacan, tüm yetkilileri eczacıların yaşadığı zorluklara kulak vermeye davet etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.