EGZAMANIN OLUŞMASINI ENGELLEYEN ÖNLEMLER

EGZAMANIN OLUŞMASINI ENGELLEYEN ÖNLEMLER
Egzamanın oluşmaması için bazı pratik önlemlerin de alınması gerekiyor. Uz. Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, egzama belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Egzamanın belirtileri ve tanımı hakkında konuşan Uz. Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, "Tıbbi adı “dermatit” olan egzama cildi kurutan, kaşıntı ve kabarcıklarla kendini belli eden bir deri hastalığıdır. Toplumda çok sık görülen ve değişik tipleri olan egzama, birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Egzamanın en önemli nedenleri alerjik reaksiyon, ciltteki kuruluk ve strestir. Ayrıca uygun olmayan sabunların kullanılması, ortamdaki toz ve bazı kimyasalların deriyle teması egzamaya neden olabilmektedir. Ancak egzamanın kesin nedeni tam olarak bilinmemekte, bünyesel uygunluğun da etkisi olduğu düşünülmektedir. Ev kadınları, kuaförler, temizlik işiyle uğraşanlar ile meslekleri gereği ciltleri kimyasallara maruz kalan kişilerde daha çok görülmektedir." dedi.

egzama-3.jpg

EGZAMANIN TEŞHİSİ İÇİN "YAMA TESTİ" YAPILMALI
Tümtürk, egzamanın teşhisi için yapılması gereken testlere değinerek şöyle konuştu: "Egzamanın teşhisi dermatoloji hekimlerinin fiziki muayenesiyle konulabilmektedir. Tanıyı netleştirebilmek için yama testi( patch) yapılır. Şüpheli hastaların sırtına alerjen maddelerin düşük konsantrasyonları yapıştırılır. 48 ile 72 saat arasında deriyle temas eden alerjen maddelere cildin verdiği tepki ölçülür. Test süresince kişinin duş almaması ve terlemeye neden olabilecek aktiviteleri yapmaması gerekir.  Alerji ilacı bu dönemde kullanılmamaktadır aksi halde test negatif çıkar. Bu sürenin sonunda test yapılan bölgede kızarıklık, kabarma ve sulanma varsa sürülen maddenin alerjik etkisi olduğu ortaya çıkacaktır."

egzama-002.jpg

RİSK FAKTÖRLERİNDEN KAÇINMAK ÖNEMLİ
Egzamanın kesin bir tedavisi bulunmadığını belirten Tümtürk, egzamanın tedavisinde bu soruna neden olan etkenlerden uzak durmanın önemini vurguladı. Cildin hangi maddeye karşı reaksiyon geliştirdiğinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tümtürk, "Kaynağa yönelik tedavinin ilk adımı atılmalıdır Tedavide kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, cildi rahatlatan pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılmaktadır. Nötral sabunlar, bariyer kremleri, nemlendiriciler ve egzama şampuanları rahatlama sağlayacaktır." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.