EKMEKSİZ BÜYÜME VE GELİŞME OLMAZ
Bazen sabah kahvaltısında yedirdiğimiz ceviz ile içimizi rahatlatırken bazen de akşam eve geldiğinde en azından etini düzenli tüketiyor diye mutlu oluyoruz. Oysaki çocuklarımızın beslenmesi çok daha fazla takip ve özen gerektiriyor. Çünkü çocuklarımızın yarının sağlıklı yetişkinleri olmaları için bugün çok daha kaliteli beslenmeleri gerekiyor. DOYGUN'la Hayata Dair Projesi kapsamında, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından en önemli dönem olan okul çağına dikkat çeken Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, anne ve babaların en sık yaptıkları beslenme hatalarını ve okul dönemi beslenmesinde ekmeğin önemini anlattı. İşte, okul dönemi beslenmesinin altın kuralları ve anne babalara tüyolar
Çocuğunuzun kahvaltıda 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmesine özen gösterin
Ekmek, çocukların gün içerisinde dikkat ve öğrenme performansına katkıda bulunan bir besin. Özellikle sabah kahvaltısındaki yeri bambaşka olan ekmeği, sofranızdan eksik etmeyin. Ekmek çeşidinin ise tam tahıllı olmasına özen gösterin ve çocuğunuzun kahvaltıda mutlaka 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmesini sağlayın.
Tam tahıllı sandviç ekmeği ile çocuğunuza sağlıklı öğle yemekleri hazırlayın
Tam tahıllı sandviç ekmeği ile çocuğunuz için her güne farklı ve sağlıklı bir alternatif hazırlayabilirsiniz. Örneğin ekmek arası ev yapımı köfte, peynir, tavuk veya ton balığı çocuğunuz için en sağlıklı öğle yemeği alternatiflerinden olabilir.
Ekmeğin büyüme ve gelişime sağladığı katkıyı görmezden gelmeyin
Özellikle çocuk beslenmesinde büyüme ve gelişmeye hiçbir etkisi olmadığı düşünülen ekmek, aslında bu sürecin en değerli besini. Çünkü ekmek, büyüme ve gelişme süreci için ihtiyaç duyulan enerjinin en doğru şekilde sağlanacağı karbonhidrat alternatiflerinden biri. Bu nedenle çocuğunuz Çok açım dediğinde eline vereceğiniz en sağlıklı atıştırmalıklardan birisinin 1 dilim tam tahıllı ekmek olduğunu unutmayın.
Çocuğunuza abur cubur yerine ekmek yedirin
Çocukluk çağı şişmanlığının oluşumunu engelleyen ve iştah kontrolüne destek olan ekmek, kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı oluyor. Ayrıca abur cubura karşı koruyucu bir besin olan ekmeği, çocuğunuzun tam tahıllı ve ihtiyacı kadar tüketmesine yardımcı olarak onun abur cubur atakları ile karşılaşma olasılığını düşürebilirsiniz.
Çocuğunuzun sebze tüketmesini istiyorsanız işe kendiniz sebze yiyerek başlayın
Çocukların hiç sebze tüketmemesi ailelerin en çok yakındıkları durum
Aslında çocuklarımıza sebze tükettirmek o kadar da zor değil. Bu konuda öncelikle aile bireylerinin ne kadar sıklıkta sebze tükettiklerini sorgulaması gerekiyor. Siz veya eşiniz sebze tüketmiyorsanız, çocuğunuz da tüketmeyecek maalesef. O halde çocuğunuzla birlikte sebze tüketmeye ne dersiniz? İşte size birkaç öneri
Her çeşit mevsim sebzesi ile farklı salatalar hazırlayın
Sevmediği sebzeler konusunda lütfen çocuğunuza ısrarcı olmayın. Bunun için işe zor ile değil kolay ile başlayın. Örneğin ilk işiniz çocuğunuza salata yedirmek olabilir. Çünkü çocuklar sebze yemeklerindense salata tüketmeyi çok daha fazla sevebiliyorlar. Fakat salata mönünüzü biraz geliştirmeniz gerekiyor. Her çeşit mevsim sebzesi ile salata yapabilirsiniz. Hazırlayacağınız salataya salatalık yerine kabak rendeleyebilirsiniz, kıvırcık salatanın içerisine taze ıspanak karıştırabilirsiniz.
Sebzeleri yoğurtla karıştırabilir, sebzelerle enfes çorba ve börekler hazırlayabilirsiniz
Sebze ve yoğurt karşımı, çocuklara her zaman çok daha cazip gelebiliyor. Yoğurdun içine; kereviz, havuç, kök pancar, kabak, karnabahar, brokoli gibi sebzeleri karıştırabilirsiniz. Sebzeler ile hazırlanmış çorbalar ve börekler ise yine çocuklarınız için lezzetli ve reddedilmeyecek alternatifler olabilir.
Tam buğday unu, yumurta ve sebzelerle keyifli ve sağlıklı atıştırmalıklar
Birçok sebzeyi omlet içerisinde de kullanabilirsiniz. Örneğin çocuklarınız için haftada 2-3 gün kabukları soyulmamış domatesler ile menemen hazırlayarak onları kansere karşı koruyabilirsiniz. Özellikle kabak, taze fasulye, taze börülce, kuşkonmaz gibi sebzeleri sıcak suda 10 ila 12 dakika haşladıktan sonra yumurta ve tam buğday unu ile karıştırıp fırında pişirerek hem keyifli hem de sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun fazla ve ekstra yağlı et tüketmemesine özen gösterin
Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların karaciğer ve böbreklerine yaptığımız en büyük ihanet, onlara fazla protein tükettirmek. Özellikle iştahsız çocuklarda veya yemek seçen çocuklarda karşımıza çıkan bu tablo, biraz da anne ve babanın eseri oluyor. Ne yazık ki çocuklarımızın büyüme gelişme sürecine tek bir besin ile destek olmamız mümkün değil. Özellikle bu kırmızı et olduğunda kalp damar sağlığı, karaciğer ve böbrekler için miktarını kontrollü tükettirmemiz gerekiyor. Okul çağı çocuklarında yaş ilerledikçe bu miktar 60-120 gram kırmızı et civarında. Eğer çocuğunuzun o gün okul menüsünde et, tavuk veya balık varsa ve tamamını tükettiyse lütfen akşam menünüzü etsiz hazırlamaya özen gösterin. Evinizde kullandığınız etin fazla yağ içermemesine, etli yemeklere ekstra yağ katmamaya ve eti kızartma işlemine maruz bırakmamaya dikkat edin.
Çocuğunuzun sağlığı için kullandığınız doymuş yağ miktarına dikkat edin!
Hayvansal yağlar, özellikle 3 yaşa kadar beyin gelişimi için oldukça önemli. Ancak yağ tüketimi kadar kullanılma miktarı da bir o kadar önem taşıyor. 2010 Amerikan Diyet Rehberi'ne göre; her yaş grubundan bireyler için günlük tüketilmesi gereken doymuş yağ oranı, tüketmeleri gereken toplam kalori miktarının yüzde 10'undan daha az olarak tavsiye ediliyor. Anneler, çocuğunuzun yetişkinlik döneminde kardiyovasküler hastalık riski taşıyan bir birey haline gelmemesi için lütfen kullandığınız doymuş yağ miktarına dikkat edin. Sağlık otoritelerinin bu konudaki görüşü, yürümeye başlayan bebeğinize 3 yaşına kadar 1 silme tatlı kaşığı büyüklüğünde tereyağı kullanın yönünde. Unutmayalım ki çocuklarımızın sağlıklı birer yetişkin olmaları için erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları gerekiyor.
Çocuğunuzu masum gibi görünen tatlılar ile ödüllendirmeyin!
Ne masum bir ödüldür tatlı değil mi? Hatta haftada 1 defadan ne olacak diye savunmaya bile geçebilirsiniz. Ev yapımı bir kek mesela, hazırlarken malzemesinden hiç kısmadan çocuğunuz için hazırladığınız bir kek
Şekeri, tereyağı, beyaz unu ve içerisine kattığınız diğer malzemeler ile hazırladığınız muhteşem bir anne keki
İşte masum ama tehlikeli gıda ile ödüllendirmeye en net örneklerimizden birisi. Çocuğunuzu bu tarz tatlılar yerine şeker olarak pekmez, yağ olarak tahin kullanacağınız, tam buğday unu ile yapacağız bir kekle ödüllendirmeyi deneyin. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen bu kek ile hem çocuğunuzu ödüllendirmiş hem de sağlıklı gelişimine katkıda bulunmuş olacaksınız. FUNKEK isimli bu leziz kek DOYGUN'la Hayata Dair'de sizler için özel olarak hazırladığım tariflerimden biri. Bu kek ve daha fazla sağlıklı alternatif için dilerseniz DOYGUN'un ekmeksizolmaz.com sitesindeki tariflere göz atabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.