EKMUD, domuz gribini anlattı
Dünya Sağlık Örgütü'nün 11 Nisan 2009 tarihinde tanımladığı domuz gribi virüsü ile tüm dünya alarma geçti. Eylül ayından bu yana ülke genelinde görülen pandemik A (H1N1) yani domuz gribi ile insanların yanı sıra sivil toplum örgütleride alarma geçti. Samsun Tabip Odası, EKMUD ile yaptığı yazışmalar ile domuz gribini mercek altına aldı.
GENÇLER RİSK ALTINDA
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), 8 Ekim Perşembe günü Samsun Tabip Odası'na yaptığı Türkiye EKMUD Başkanı Prof.Dr. Gaye Usluer imzalı yazışmasında domuz gribi hakkında şu bilgiler yer verilmiştir: ''Domuz gribi virüsleri her yıl genetik yapılarını değiştirebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenledir ki her yıl hazırlanan yeni aşı ile aşılanmamız gerekmektedir. 21. yüzyıldaki ilk domuz gribinin A H1N1 yeni bir tip tarafından oluşturulduğu 11 Nisan 2009'da Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanmıştır. Bu yeni virüsün, genetik yapısının domuz gribi virüsleri ile çok benzer olduğu gösterilmişse de, son bilgiler bu virüsün insan, kuş ve domuz gribi virüsleri arasında genetik alışveriş sonucunda ortaya çıktığı üçlü bir virüs bileşimi olduğu şeklindedir. Domuz gribi, mevsimsel gripten farklı olarak ise daha çok genç ve sağlıklı kişilere bulaşmaktadır."
UYGULAMA İÇİN GEÇ KALINDI
Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 6 ay önce tespit edilen virüs için yurt genelinde birçok tedbirin hala alınmadığını söyledi. Samsun ve İlçelerinde afişlerle çoğu okulu gezdiklerini ve domuz gribi hakında öğrencileri bilgilendirdiklerini dile getiren Şahan, çocuklara hijyen konusunda bilgi verdiklerini, ancak gittikleri okullardaki yaptıkları bu uygulamaların aylar öncesinde verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ercan ÜSLÜ