Ekonomik yükü hizmet sektörü çekiyor
Yatırım Koordinasyon Merkezi, Samsun'daki sektörel durumun analizini yaptı. Sektörel değerlendirmede tarım, hizmet ve sanayi sektörünün durumu tespit edildi. Tarım sektörünün Türkiye ortalamasının iki katının Samsun'da katma değer sağladığı ve istihdam içinde geçerli olduğu görüşü belirtildi.
EN BÜYÜK İSTİHDAM KAYNAĞI MEMURLUK
Hizmet sektörü, il genelinde toplam yüzde 30 istihdam oluştururken, il genelinde oluşan katma değerin yüzde 62'isini ise kapsıyor. Hizmet sektöründeki en büyük istihdam kaynağı yaklaşık 40 bin devlet memuru, 37 bin ticaret, 19 bin inşaat ve 8 bin 400 kişi ulaştırma haberleşme sektöründen oluşuyor.
OSB'DE 75 FABRİKA FAALİYET GÖSTERİYOR
Sanayi sektöründe ise 5 organize sanayi bölgesinin (OSB) Samsun'da faaliyette olduğu belirtiliyor. Merkez OSB'de 83 fabrikadan 75'i tamamlandı. Kavak Bafra OSB'nin alt yapıları tamamlanırken, yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi devam ediyor. İl genelinde 16 küçük sanayi sitesi bulunuyor. OSB ve sanayi sitelerinin de 3 bin 600'ü metropol sınırında olmak üzere yaklaşık 6 bin civarında küçük işletme bulunuyor. İmalat tesislerinde 2007 yılında 499 milyon 913 bin 217 kilovat saat elektrik enerjisi tüketilirken, 26 bin kişinin ise istihdamı sağlanıyor. Yıllık doğalgaz kullanımı ise 215 milyon kilovat saat olarak gerçekleşiyor.