Ekonominin kalbi Samsun'da attı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projeleriyle kardeşlik ve birliğin daha da pekişeceğini, tek millet, bayrak, vatan ve devlet anlayışının çok güçlü şekilde yerini bulacağını söyledi.
Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yürütülen 'Bölgesel Ekonomik Kalkınma ve Bölgesel Sosyal Gelişme' sürecinin Türkiye genelinde uygulanması çalışmaları kapsamında Amasya, Çorum, Samsun Tokat İlleri Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı, Samsun Yelken Kulüp'te dün geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya; Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Tokat Valisi Dr. Recai Akyel, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, milletvekilleri, belediye başkanları,
ilgili bakanlık temsilcileri, müsteşar yardımcıları, yerel yönetim kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile uzmanlar katıldı.
HİZMET TOPLUMUN TÜK KESİMİNE YAYILACAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Nazım Ekren, Türkiye ölçeğinde başlatılan Bölgesel Ekonomik Kalkınma ve Bölgesel Sosyal Gelişim Süreci'nin bölgesel bazda ihtiyaç duyulan proje önceliliklerinin belirlenmesi amacıyla toplantı düzenlendiğini söyledi. Ülke genelinde insan gücü ve doğal kaynakların kalkınma hedefleri doğrultusunda bir araya getirilmesi, toplumum tüm kesimine hizmet sunulması, mekansal dengeler konularak refahın ülke geneline dengeli dağılımının sağlanmasının kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hedefi olduğunu belirten Ekren, 2007-2023 9. Kalkınma Planı çerçevesinde Türkiye'ye yakışır bir vizyon belirlediklerini, bu uygulama içerisinde bölgesel kalkınmanın da olduğunu hatırlattı. "Ülkemiz son yıllarda bölgesel dönüşüm ve değişim sürecine girmiştir" diyen Bakan Ekren, "Temel amaç, bölgeler arasında gelişmişlik farklarını azaltmak, kırsal alanda asgari yaşam standartları geliştirmek, bölgelerin rekabetini artırmak, ulusal kalkınma rekabet gücüne ve istihdama katkıyı en üst düzeye çıkararak ekonomik gelişme ve sosyal refahı ülke geneline dengeli bir şekilde yaymaktır" diye konuştu.
KIRSAL KALKINMANIN ALTYAPISI HAZIRLANACAK
Toplantıda üzerinde durulacak konular hakkında bilgi veren Ekren, "Ulusal düzeyde bölgesel gelişme stratejisi hazırlanacak, tutarlı bir kaynak tahsisi sağlanarak izleme ve değerlendirme mekanizmaları kurulacak, cazibe merkezi olarak kentlerde yönlendirici strateji politikaları uygulamaya geçirilecektir. Kalkınma ajanslarını da bu çalışmalar kapsamında kuracağız. Yerel bazdaki finansman yetersizliğini bu şekilde çözeceğiz. Bölgesel yapısal dönüşümün ayağını ajanslar oluşturacak. Yerel düzeyde kuruluşların
koordinasyonunu destekleyecek olan İl Koordinasyon İzleme Sistemi'ni daha güçlü hale getireceğiz. Kırsal kalkınma hazırlıkları da tamamlanacak" şeklinde konuştu.
HÜKÜMETİN HEDEFLERİ
60. hükümetin programında, Türkiye'nin her köşesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve hiçbir bölgenin geride kalmamasını sağlamak amacıyla çalışmaların yoğunlaşacağına dikkat çeken Bakan Ekren, programın en önemli amaçlarının ülkenin her köşesinin ve her yöresinin sahip olduğu imkan ve kaynakların farkındalığını artırmak, girişim ve kendine güven duygusunu güçlendirmek, vatandaşın refah ile mutluluğunu artırmak olduğuna dikkat çekti. Bölgesel Ekonomik Kalkınma ve Sosyal Gelişme sürecinin yeni döneminde sosyal restorasyonu tamamlamak istediklerini vurgulayan Ekren, "Tüm vatandaş ve bireylerin sosyal ve kültürel sermayesinin artırılması en önemli amaçlarımızdandır. Sahip olduğumuz imkanları; etnik, dinsel ve bölgesel farklılık göstermeden Türkiye'nin her köşesine dağıtma arzusundayız. Bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projeleriyle kardeşlik ve birlik daha da pekişecek. Tek millet, bayrak, vatan ve devlet anlayışı çok güçlü şekilde yerini bulacak" dedi.