Ekonominin lokomotifi emlaktır
Konut sektöründe yapıcı ve gerçekçi çözümler üretilmediğinden şikayet eden Emlakçılar Odası Başkanı Hasan Arslan, vatandaşın yararlandığı konut kredi fazilerinin de yüksek olduğuna dikkat çekti. "İnşaat maliyetlerinde yüzde 60'a varan faizler var" diyen Arslan, şunları söyledi: "Geçen yıldan itibaren genel bir durgunluk zaten var. Vatandaşın yararlandığı konut kredi faizleri 1.26' dan 1.54' e yükseltildi. Faizler yüksek olunca insanların alım gücü mecburen düşüyor. Bütün bu gelişmelerin yanında demir, çimento gibi yapıların temel taşları olan kalemlere zam üstüne zam gelince haliyle konut fiyatları artttı. Ekonominin lokomotifi emlaktır. Korkum şu ki, bu lokomotif gerçekçi müdahaleler yapılmadıkça bizi daha fazla ileri götürmeyecek."
GELİŞMELER OLUMSUZ ETKİLEDİ
Geçen yıla oranla konut satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirten Arslan, vatandaşın temkinli davrandığını söyledi. Arslan, şunları söyledi: "Satışlarda yüzde 50'lik bir düşüş söz konusu. Dünya konut sektöründeki krizin etkisiyle Türkiye'de de talep kısmen ertelendi. Fiyatlarda bir düşüş söz konusu değil. Hatta orta vadede büyük artışlar yaşanabilir. Şu an yatırım yapmak ya da kendine kafasını sokacak bir ev almak isteyen vatandaş son zamanlarda yaşanan gerginlikler yüzünde bu planlarını askıya aldı. Özellikle Hükümet alyhinde açılan kapatma davası ekonomiyi olumsuz etkiledi. İleriyi göremeyen vatandaş parasını harcamak istemiyor" şeklinde konuştu.
TOKİ AMACINI AŞTI
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) vatandaşlar için ucuz konutlar üretmek için kurulduğunu, ancak bu amacın dışına çıkıldığını vurgulayan Arslan, "TOKİ'nin amacı ucuz halk tipi konutlar üretmek. Samsun' da TOKİ' nin inşa ettiği konutlara bakınca bunun böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Amacının aksine TOKİ lüks konutlar inşa ediyor. Bu durum ister istemez yerli müteahhitleri olumsuz yönde etkiliyor."