El Hijyeni ve Önemi

El Hijyeni ve Önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikroorganizma barındıran organımızdır.

Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması ile olmaktadır. Kirli ve hastalık yapıcı ellerle bulaşma olan besin maddelerini tüketmek, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Elleri yıkamak; zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için çok gereklidir.

El yıkama tekniğinde önemli üç etken; akar su,sabun ve ovuşturmadır. Akar suyunmekanik kuvveti ve elleri ovuşturma işlemi deri kıvrımlarına yerleşen mikroorganizmaları yerlerinden çıkartır. Sabun ise toz ve kiri eriterek ciltten geçici mikroorganizmalarla kayıp gitmesine yardımcı olur.

ELLER NE ZAMAN YIKANMALI ?

*Yemeklerden önce ve sonra,
*Tuvaletten önce ve sonra,
*Hapşırdıktan, öksürdükten sonra,
*Her dersten sonra,
*Saçlarınızı taradıktan veya elledikten sonra,
*Para alış verişinden sonra,
*Hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra,
*Burnunuzu temizledikten sonra,
*Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra,
*Eller yıkandıktan sonra yemek yemeye başlayana kadar geçen sürede dahi ellerin 
kirlenebileceği unutulmamalıdır.

ETKİLİ EL YIKAMA TEKNİĞİ ;

1- El yıkamaya başlamadan önce yüzük ve saat gibi takılar mutlaka çıkarılmalıdır.
2- Lavabonun önünde giysiler lavaboya değmeyecek şekilde durulmalıdır.
3- Kağıt havlu ile musluk açılıp, su akış hızı ayarlanmalı ve su ılık olmalıdır.
4- Eller ve bilekler ıslatılmalıdır. Eller dirsek düzeyinin altında kalacak ve su parmak uçlarından lavaboya süzülecek tarzda konulmalıdır. Suyun en temiz olan yerden, en kirli olan yere doğru akması sağlanmalıdır.
5- El sabunla iyice köpüklendirildikten sonra musluk vanası da sabunlanmalı, sonra üzerine su akıtılarak yıkanmalı, musluk bundan sonra kapatılmalıdır. Musluk vanaları birer enfeksiyon kaynağı olabilir.
6- Kalıp sabun kullanıldığı zaman ellerin köpüğü korunacak şekilde sabunun durulanıp yerine bırakılması gerekmektedir. Çünkü köpük üzerinde mikroorganizmalar kalabilir. Elde kalan köpük ile eller tekrar ovulur ve iki el birbirine kenetlenerek avuç araları, parmaklar, elin dış yüzeyi, bilekler, tırnak ve tırnak araları temizlenir.
7- 10 saniye boyunca ellerin ve parmakların tüm yüzeyleri ovulmalıdır.
8- Eller su altında iyice çalkalanmalıdır. Akan su ile kir ve mikroorganizmalar lavaboya akıtılmalıdır.
9- Bileklerin ve ön kolun kirli olduğu düşünülen kısımları dairesel hareketlerle ovulup çalkalanmalıdır. Eller aşağıya doğru bükülerek suyun iyice akması beklenmelidir. Bilek ve ön kol elden daha temiz olduğundan, ellerin temizlenmesinden sonra yıkanmalıdır.
10- Gerekiyorsa ellere krem ya da nemlendirici sürülmelidir. Böylece derinin çatlaması önlenir ve yumuşak kalması sağlanır.
Hastalıktan korunmak için; ellerinizi 30 saniye süreyle sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.