Emekçinin alım gücü...
Kamu emekçileri konfederasyonun araştırma birimi KESK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu ''madde fiyatları istatistikleri'' ve Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ''memur maaş hesabında kullanılan katsayı istatistikleri''ni kullanarak, 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimlerden sonra kamu emekçilerinin alım gücünün temel harcama kalemleri karşısındaki durumuna yönelik bir araştırma yaptı.
YÜZDE 11 KAYIP
Araştırmada, katsayılar dikkate alındığında kamu emekçilerinin maaşlarının, son 2 yılda TÜFE karşısında reel olarak yaklaşık yüzde 1, gıda fiyat artışları karşısında yüzde 8, kira karşısında yüzde 5, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar karşısında yüzde 13, su ve diğer konut harcamaları karşısında yüzde 11 kayıp yaşadığı ifade edildi.
EN PAHALLISI MERCİMEK OLDU
Kamu emekçilerinin, iki yıl içinde alım gücünün en fazla azaldığı ürünler sırasıyla yüzde 45'lik gerilemeyle mercimek, yüzde 27,9'luk gerilemeyle bulgur, yüzde 24'lük gerilemeyle pirinç, yüzde 22'lik gerilemeyle makarna olduğu belirtilen araştırmada, ayçiçek yağı fiyatları karşısındaki gerilemenin yüzde 21, mısırözü yağı fiyatları karşısındaki gerilemenin de yüzde 19 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi. Kamu emekçilerinin maaşlarının dana eti karşısında yüzde 5, koyun eti karşısında yüzde 17 kayıp yaşadığına yer verilen araştırmada, ''Ekmekteki alım gücü kaybı ise yüzde 17. Yani kamu emekçisinin evine giren her 5 ekmekten 1'i enflasyon nedeniyle eksildi'' denildi.
MP3 ÇALAR KARŞISINDA ARTTI
Kimi ürünler karşısında ise kamu çalışanlarının alım gücünün arttığına dikkat çekilen araştırmada, ''Kamu emekçisinin alım gücünü en çok arttırdığı ürünler, sırasıyla müzik seti, internet ücreti, elektrikli kesici aletler, MP3 çalar gibi teknolojik ve karın doyurmayan ürünler oldu'' yorumunda bulunuldu.