Emniyetten Türkçe devrimi
Ülkemizde hızla yayılan yabancı kelime kullanımı Emniyet'i önlem almaya itti. Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm birimlere bir genelge göndererek, telsiz görüşmelerinde, duyurularda, konuşma metinlerinde, kullanılan tabela ve işaret levhalarında, personelin kendi arasında ya da vatandaşla yaptığı konuşmalarda yabancı kökenli kelime kullanılmamasını istedi.
LÜGATTAN ÇIKARTILAN KELİMELER
Takvim'in haberine göre, bu kapsamda, teşkilatta en çok kullanılan 350 yabancı kelime belirlendi. Bunların ve benzer yabancı kelimelerin kullanılmaması istendi. Böylece polislerin lügatından "provokasyon, hacker, data, radikal, aktivite, alkolmetre, fanatik" gibi kelimeler çıkartıldı.
ANLAŞILIR OLMALI
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, bu konudaki amaçlarının Türkçe'nin geliştirilmesi ve korunması olduğunu söyledi. Kılıçlar, teşkilatın bünyesinde Türkçe'nin özenle kullanılmasının, anlama, yazma, konuşma gibi temel dil becerilerinin geliştirilmesinin kurumsal gelişme açısından gerekli olduğunu bildirdi. Türkçe'nin korunmasında ve düzgün kullanılmasında kelimelerin ayırt edici bir özelliği bulunduğuna işaret eden Kılıçlar, buna rağmen dildeki yabancı kelime sayısının hızla artış gösterdiğine ve bu durumun teşkilatta da gözlendiğine işaret etti ve ekledi: Görevi esnasında toplumun her kesiminden farklı kültürlere sahip insanlarla temas kuran personelin Türkçe'yi doğru, etkili ve anlaşılır kullanması önemli...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.