En önemli sorun işsizlik

En önemli sorun işsizlik
Samsunlular, kentin en önemli sorununu konuştu. Şehirdeki işsizliğin giderek artışından şikayetçi olan vatandaşlar, işsizlik adına alınabilecek önlemleri de değerlendirdi.


Sokağın Sesi, Samsun'daki en büyük sorunu vatandaşlara sordu... Vatandaşlar ise verdikleri cevaplarla Samsun'un en büyük sorununun işsizlik olduğunu ortaya çıkarttı. Samsun halkı, işsizlik ve Samsun'da yapılması gereken istihdama yönelik çalışmalar ve beklentileri hakkında fikirlerini, Tolga Birgücü'ye anlattı.

SAMSUNDA İŞ SAHASI YOK

Necip Akıncı (74-Emekli) : “Samsun şehrinin, bence önüne geçilemeyen en büyük sorunu işsizliktir. Bu sorun Türkiye genelinde bir sorundur, sadece Samsun ile kısıtlamamak lazım. Fakat birçok şehirde, işsizlik sorununun önüne geçilmiştir. Samsun'da ise engellenemeyen ve her geçen gün artan bir sorundur işsizlik. Samsun'da yaşayan herhangi bir evladımız örnek veriyorum; gidip 4 yıl üniversitesini okuyor ve diplomasını eline onca uğraş sorunu almayı başarıyor. Sonra yıllardır hasretini giderdiği memleketine, çalışma, iş imkânı yok. Ayları boş boş iş aramak ile geçiyor. İşsiz geziyor ve sonunda Samsun'da değil, başka bir şehirde iş buluyor ve çalışıyor. Kısacası, Samsun'da iş sahası yok ve bunun adına hiçbir çalışma, girişim, atılım ve yatırım yok.

HİÇ KİMSE MİSKİN MİSKİN OTURMUYOR

Çıkalım sokaklara bakalım, çay ocaklarında akşam ediyor insanlar. Sorsak iş aramıyorlar miskin mislin oturuyorlar derler. Onca işsiz insan yığını, iş aramıyor mu, oturuyor mu? Tabi ki hayır! Tabi ki arıyor ama iş imkânı sıfır olan bir şehirde işi nasıl bulabilirsin ki. İşsizliğin artık önüne geçmek istiyorlar ise ki, bence artık buna bir çözüm üretmeleri lazım. Bunu da, iş sahaları kurarak düzeltebilirler ve başka şehirlerden, yatırımcıları teşvik ederek yapmaları lazım diye düşünüyorum”

MESKEN DAĞITMAK İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEZ

Nevzat Kaplan (62-Kamu Emeklisi) : "Samsun'un en büyük sorunu bana göre tabiki işsizliktir. Samsun'daki işsizliğin önüne bana göre sadece, sanayileşme çözer. Samsun'un ve Samsun köylüsünün krediler ile teşvik edilerek, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek, tarım (ziraat) ve hayvancılık yatırımının yapılmasına yardımcı olma ile geçilir. Yani, köy kesimlerinin asgari ücretle, ilde temizlik işçisi olarak çalışanların veyahut başka kurumlarda düşük ve sigortasız iş yaparak ihtiyaçlarını zor karşılayıp, şehir ticaretini, yani ufak olan ticarethanelere balta vuracak, çalışmaya mecbur kalmasıyla değil, buralarda olacağı asgari ücret karşılığında, köyündeki arazisinden ve hayvanından gelir elde ederek arazisine sahi çıkma ile şehrin üzerindeki yüküde hafifletmiş olur.

VATANDAŞ DEVLETE YÜK OLMAYACAK

Hatta şehir halkına bile, köyde yetiştirdiği veya ihmal ettiği ürünler ile katkı sağlar. Devletin özelleştirdiği, kamu sektörlerinin karşılığında yine yatırımlar yaparak, işsizlere iş imkânı sağlayıp onları da özelleştirebilir. Örneğin limanlar özelleştiriliyorsa, tersaneler yapar ve onları da özelleştirir. Barınaklar yapar özelleştirir. Sigara fabrikalarını özelleştiriyorsa, başka fabrikalar kurar ve onları da özelleştirir. Toplu konutlar yaparak, bir işçinin asgari aylığının eşir değerinde taksitler ile mesken dağıtması işsizliği önlemez. Devlet mütahit değildir. Devlet yatırımcıdır. Hem ekonomiye, hem sanayiye yatırım yaparak, kalkınmanın yolunu arayabilir. Aksi halde, TOKİ binalarını ödeme imkânı olan kişiler alır. Kira ödeyemeyenler ve işsizler ise yaşamlarının geri kalanını, aynı şekilde yoksulluk, yokluk ve sefalet içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerine yapacağı yardımları bekleyerek, azap içerisinde yaşamaya devam ederler. Yani vatandaş, işini bulup çalışacak, her türlü gideri karşılayacak ve devletine yük olmayacaktır.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Cemil Dikbasan (39-Serbest Meslek) : "En büyük sorun işsizlik. Yıllardır sokaklarda insanlar boş boş geziyorlar. Çalışanlar ise ağlıyorlar para dönmeyen bir şehirde yaşam nasıl iyi olsun ki. Samsun şehrinde, işsizlik konusunu ele alırsak, en ufak bir yatırım yok. Bir kaç tane halkın faydasına olacak fabrika kurulsa, o fabrikalarda imalat yapılsa ve Samsun genelinde üretim artsa, her şey daha güzel olur diye düşünüyorum. Samsun insanı genel olarak, tarım, balıkçılık ve iç kesimlerde hayvancılık ile idare eden bir millettir. Şehre yatırımcıları çekerek, iş sahaları adına teşvik etmek lazım. Sadece bununla da kalmıyor, en önemlisi Türkiye'nin bir şehri ise Samsun, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin desteği şarttır”

BU KENTE YATIRIM LAZIM
Ertan Akdeniz (37-İşletmeci): "Samsun'da, hat safhada olan tek sorun tabi ki işsizliktir. Samsun'daki işsizliğin önüne geçilmesi için, yetkililer tarafından iyi ve çok bir plan çizilmesi lazım. İşsiz insanlara, kendilerini geliştirene kadar bedava kurslar verilmesi lazım ve bununla kalmayıp diplomasını alan vatandaşa ise iş bulabilmesi için şehir içerisine yatırımlarda bulunulması lazım. Bakın mesela, vatandaşın biri terzi ama işini yapamıyor. Bilgisayar alanında da yetenekli, bilgisi de var diyelim, terzi dükkânını satış yapamamasından dolayı kapattı varsayalım. Bu vatandaşa, para karşılığı beklemeden bir şeyler kazandırmak adına kurs verilse, sonra diplomasını alması sağlanarak, kendi alanında bir iş kazandırılsa kötü mü olur? Samsun şehrinde, endüstri kesinlikle şart.

ENDÜSTRİYEL YATIRIM İŞSİZLİĞİ ÖNLER
İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de vesaire Bursa'da yatırımlarda bulunanların yüzde 10'unu Samsun'a yönlendirseler ve çekseler. Bu yatırımcıları, endüstriyel anlamda boş olan arazilere, mesela Çarşamba, Bafra, Terme bu gibi yerlere çekerek, sizler 5–10 yıl bir şey vergi vesaire bir ödemede bulunmayın ama yatırımlarınızı yapın diyerek çekseler. Samsun şehrine de, yatırımlarda bulunmalarında yardımcı olsalar, tahmini olarak bin veya ikibin vatandaş iş imkânı sağlasalar, işsizlikten kurtarsalar çok iyi olur. En güzel örneği, İstanbul'daki E–5 Karayoludur. E-5 Karayolu tamamen biraz önceki verdiğim örneğe nazır, Çin'lilerin, Türkiye'ye yaptığı bir yatırımdır. Son olarak bence, Samsun'da iyi bir endüstriyel yatırım olursa işsizliğin yüzde 25 önüne geçilir”

SAMSUN'DA İŞSİZLİK VAR DİYEN YALAN SÖYLER
Selaattin Ergür (27-Lokanta İşletmecisi) : "Samsun'da işsizlik var diyen yalan söyler, bence şehrimizde kesinlikle işsizlik yok.
Samsun'da işsizlik yok, işsiz vatandaşlarda, iş bulabilme adına çaba ve gayret yok. Mesela, esnaf şu yok bu yok diye ağlıyor. Evine gitsek o adamın ben şuna inanıyorum ki; dolabını açtığımda en az 2 çeşit reçel bulacağızdır. Samsun'da, işini düzgün yapan çok nadir esnaf var. Örnek vereceğim, kadın manavdan gidip 25 baş soğan istemiş bakın bu gerçek, eve gitmiş çantasında 20 baş soğan var bu derece oynanıyor terazilerle. İş kısacası öyle çok ki insanları kandırıyorlar. İş çok, kıtlık yok, bolluk çok ama bereket yok.

VATANDAŞ DAHA FAZLA KAZANMANIN DERDİNDE
Kanaatkârsan eğer zenginleşirsin. Faizsiz hiçbir günümüz geçmiyor. Bu bence başlı başına bir sorundur, işsizlik değil. Vatandaş günde misal veriyorum 50 TL kazanıyor. Götürüyor o paranın tümünü, daha fazla kazanmak adına faize yatırıyor. Hepimiz biliyoruz faizin haram olduğunu. Akşamlara kadar alın terini döküp beklediğin parayı faize yatırırsan, ne olur bereket kalmaz. İşsizim ve iş yok dersen, satış yapamıyorum dersen, sürekli ağlarsan ve ayağına iş gelmesini beklersen tabi ki işsiz kalırsın”

Tolga BİRGÜCÜ