Epilepsi çalışmaya engel değil
Nöroloji Uzmanları, ancak epilepsi hastalarının aşırı çay, kahve ve kolalı içeceklerden kaçınması gerektiğinin altını çizdi.
100 BİN KİŞİDE BİR GÖRÜLÜYOR
Epilepsi hastalığının dünyanın her bölgesinde, erkek, kadın ve her türlü ırkta, yaklaşık 100 kişide bir oranına yakın görüldüğünü söyleyen uzmanlar, halk arasında 'sara' olarak bilinen epilepsinin kısa süreli nöbetler şeklinde tekrarlayan, beyinden kaynaklanan bir hastalık olduğunu ve nöbetlerin ilaçla durdurulabileceğini kaydederek, doğumda meydana gelen zararlar, merkezî sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit, vb.) epilepsi hastalığının önemli sebeplerinin başında geldiğini dile getiren Dr. Filiz Gözeten Yetiker, daha ileri yaşlarda ise beyin tümörleri, beyin damar hastalıkları, kafa travmaları sebepler arasında yer aldığını kaydettiler.
EPİLEPSİ HASTALARI AÇ VE UYKUSUZ KALMAMALI
Epilepsi hastalığı olan kişinin aç ve aşırı uykusuz kalmamasını aynı zamanda günde en az 7 -8 saat uyuması gerektiğinin altını çizen bir çok nöroloji uzmanı, epilepsi hastalarının, aşırı çay, kahve ve kolalı içeceklerden kaçınması ve gece ağır yemek yememesi gerektiğinin altını çiziyor. Yapılan açıklamalarda epilepsi hastaları, uzun süreli ve yakından televizyon seyretmemesi, fazla bilgisayar kullanmaması, aşırı efor sarf etmemesi ve bunu gerektiren sportif faaliyetlerden kaçınması,denize kesinlikle yalnız girmemeleri konusunda uyarılıyor.İlaçların düzenli ve mutlaka önerildiği şekilde kullanılması ve belli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmesi gerektiği de belirtilirken, epilepsinin kısmen de olsa insan hayatını etkileyebileceği ancak normal, aktif bir hayat sürmeyi engellemeyeceğinin altını çizildi.
EPİLEPSİ BAŞARIYA ENGEL DEĞİL
Epilepsi hastalığının kişinin çalışmasına engel olacak bir hastalık olmadığı, nöbet oluşumuna yol açabileceği ve epilepsi ilaçların etkilerini değiştirebileceği için kesinlikle alkollü içeceklerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen bir çok uzman basına konu hakkında yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: "Epilepsili hasta elinden geldiğince üzülmemeli, olur olmaz şeyleri dert etmemelidir. Epilepsili kişi evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir. Epileptik kişi evlenirken hastalığını eşi ile paylaşmalıdır. Bayanlar hamile kalmadan önce mutlaka doktoru ile görüşmelidir. Alınan ilaçların hastalığı tamamen geçirmeyebileceği bilinmelidir. İlaçlar, nöbet gelmemesini sağlayacağının yanı sıra nöbet sayısının da azalmasını sağlayacaktır. Bu sayede epileptik hastalarımızın yaşam kalitesi daha çok yükselecektir."