Erdoğan, Endonezya'da IMF'ye ders verdi

Erdoğan, Endonezya'da IMF'ye ders verdi
Başbakan Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu...



Başbakan Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu paneline konuşmacı olarak katıldı.


KİME NEREDE YARDIM ELİ UZATIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''IMF, kime, nerede, nasıl yardım elini uzatıyor, hangi şartlarda yardım elini uzatıyor, bunlar çok çok önemli. Örneğin herhangi bir para biriminin etkisi altında mı dünya yönetilecek, onun döviz baskısı altında mı dünya yönetilecek, yoksa uluslararası en azından değişmezliği, bir belirleyiciliği olan bir altın gibi, tarihten bu yana her zaman onurunu koruyan bir birime niçin geçilmez, düşündürücüdür'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu paneline konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü Barış ve Demokrasi Enstitüsü'nden Dr. Hassan Wirajuda'nın yaptığı panelde, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de konuşmacı olarak yer aldı.


BİR HAK EŞİTLİĞİDİR
Başbakan Erdoğan, değerlendirmelerinde geçen yüzyıl ile bu yüzyılın birbiriyle ilişkisi üzerinde durmak istediğini belirterek, geçen yüzyılın ilk yarısında özellikle çatışma ve savaşlar yaşandığını, bu durumun getirdiği sıkıntılarla ikinci yarının geçtiğini, yapılan çalışmalar sonunda da birçok uluslararası kuruluşun tesis edilmeye başlandığını anlattı. Gelişmiş ülkelerde, ''21. yüzyıl küresel barışın inşa edildiği yüzyıl oldu'' yönünde değerlendirmeler bulunduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:''(Küresel barışı ne üzerine inşa edeceğiz) dediğimizde, bu eksikliği giderebilmek için geçmişte yaşanan felaketlerden alınan dersle ne gibi adımlar atılabilir, bunun üzerinde çalışmalar yapıldı. Burada siyaset, ekonomi, güvenlik alanlarındaki sıkıntılar değerlendirmelerde, çalışmalarda yerine alıyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) kurucu şartına baktığımız zaman orada bu, kendini buluyor. Nedir bu? İnsanlığın barışı orada kendini buluyor, huzuru, insan hakları, insan onurunun korunması ve büyük uluslarla küçüklerinin eşit şartlarda bir yaşam ortaya koyabilmesi burada yerini alıyor. Bu bir hak eşitliğidir, orada ifade edildiği şekliyle bu yaşama geçirilebildi mi? Buna baktığımızda ne yazık ki orada ifade edildiği şekliyle yaşama geçirilmedi. Bunu uygulamada görüyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrasında hakim olan soğuk savaş dengelerinde bu idealleri hayata geçirme konusunda önemli eksiklikler ortaya çıktı. Bu dönemde, uluslararası siyaset ve güvenlik yapılarında demokratiklik, katılımcılık ve kapsayıcılık ilkeleri çoğunlukla iki kutuplu düzenin, stratejik çıkar hesaplarının gölgesinde kalmıştır.''dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.