Erdoğan'ın başkanlık için düşündüğü model

Erdoğan'ın başkanlık için düşündüğü model
Başbakan, yurt dışı temaslarının ardından uçakta başkanlık sisteminden idam tartışmalarına kadar birçok konuyu değerlendirdi.

ERDOĞAN'IN KAFASINDAKİ BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sisteminin şahsi bir mesele olmadığını belirten Erdoğan "Çok farklı sistemler var. Bu sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım. En ideali bulmak için tartışalım" dedi.
AK Parti'nin Başkanlık sistemi için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verdiği teklifi değerlendiren Erdoğan, bunun ABD'deki uygulanan modelle aynı olup olmadığı konusuyla ilgili, "Ben illa da ABD sistemi olsun demiyorum. Konuyu tartışarak bir sonuca varalım ki Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemler var. Biz bu sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım. Bununla birlikte kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız unsurlar var. Bunları da ayıklayalım. En önemlisi de katılımcı karar alma sistemi oluşturalım. Öncelikle en ideali bulmak için tartışalım. Ama muhalefet bu konunun tartışılmasını bile istemiyor. Biz devam ediyoruz. AK Parti olarak çalışmalarımızı kitap olarak yayınlayacağız." ifadelerini kullandı."Güçlü bir başbakanlık dönemi geçiriyorsunuz. Başkanlık sistemine geçilmemesi sizi olumsuz etkilemez mi?" şeklindeki soruya da cevap veren Erdoğan, "Şahsım için Anayasa mantığı kesinlikle yanlıştır. Meseleye böyle bakmamak lazım. Kolay değil, 10 yıllık tecrübemiz var, farklı cumhurbaşkanlarıyla çalıştık. Anayasa Mahkemesi'ne ait olan yerindelik hakkını kullanan cumhurbaşkanı yürütmeye vakit kaybettirir, işini zorlaştırır. Bugün biz Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır. Bakın, koalisyon dönemlerine başarı yoktur. Tek parti iktidarı yönetimleri başarılıdır." açıklaması yaptı.

İDAM KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
İdam konusu ile ilgili sözleri sonrası yeniden başlayan idam tartışmalarını değerlendiren Başbakan Erdoğan, "İdam toplumda da tartışmalı bir konu. Dünyada bu cezayı uygulamayan ülkeler de uygulayan ülkeler de var. Uluslararası camia sonuçta AB'den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya'da idam var. Öte yandan Norveç'te 77 kişiyi öldürmüş bir insanın sadece 21 yıl hapisle cezalandırılmasını anlamak kolay değil. Olaya bir de öldürülenlerin açısından bakmak lazım. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.