Eşekle su taşımaktan kurtuldular
Köye 2006 yılında yapılan içme suyu şebekesi patlayan boruların bir türlü tamir edilmemesi nedeniyle susuz kalan köylüler, 30 Mart seçimlerinden sonra köyün mahalleye dönüştürülmesiyle altyapı hizmeti, Samsun Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi'ne devredildi. Altyapı çalışmaları tamamlanan Gödekli'de evdeki musluklardan su akmaya başladı.
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan 9 mahalleden oluşan 255 hane 2 bin 500 nüfuslu Canik İlçesi Gödekli Köyü sakinleri su ihtiyaçlarını gidermek için yıllarca evlerine eşeklerle su taşıdı. 2006 yılında köye ilk defa içme suyu şebekesi yapıldı. Ancak faaliyete geçtiği gün su borularının patlaması sonucu bir daha kullanılamadı. Geçen 30 Mart Yerel Seçimleri ardından Büyükşehir Yasası ile birlikte köyün altyapı işleri Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi’ne (SASKİ) devredildi. SASKİ tarafından yapılan yeni çalışma sonrasında Gödekli Köyü su altyapı çalışmalarına yeniden başlandı. Altyapı çalışmalarının yaklaşık 6 ay önce tamamlanması ardından vatandaşlar abone oldu. Ardından da evlerine içme suyu bağlandı. Evlerinde musluklardan ilk defa su akanların mutlulukları yüzlerinden okundu. Su ihtiyacını karşılamak için özellikle derelerden su taşıyan kadınlar temiz içme suyunun gelmesine en çok sevinenler oldu.
"30 YIL DERELERDEN SU TAŞIDIM"
Gödekli Köyü'nde oturan 4 çocuk annesi, 54 yaşındaki Gülkız Taşkın, 30 yıldan bu yana su ihtiyacını derelerden eşeklerle su taşıyarak karşıladıklarını belirterek, "Artık rahatız. Suyumuz evimize geldi. Şimdi evimizde mutluklardan su akıyor. Yeri geliyordu su için kadınlar birbiriyle kavga ediyordu. Özellikle kışın çok zorluk çekiyorduk. 30 yıldır bu köydeyim ilk defa evimizde çeşmeden su aktığını gördüm. Taşıma suyuyla 4 tane çocuk büyüttüm. Şimdi su geldiği için çok mutluyum" dedi.
"MUSLUKTAN SU AKTIĞINI GÖRÜNCE ÇOK SEVİNDİK"
Omuzunda ve eşeklerle 27 yıldır su taşıdığını söyleyen 42 yaşındaki 3 çocuk annesi Ayşe Taşkın, "5 yıldır köye su gelecek diye bizi oyaladılar. Ama bir türlü gelmedi. Borular döşediler. Suyu bıraktıkları gün patladı. Bunca yıldır evimizde bir kere bile çeşmeden su akmadı. Şimdi 6 ay önce evimize su bağlandı. Susuz çok kötü durumdaydık. Şu an çok rahatladık iyiyiz. Musluklardan su aktığını görünce çok sevindik" diye konuştu.
"SASKİ YENİDEN ÇALIŞMA YAPTI"
Köy Muhtarı Yaşar Dinçer de İl Özel idaresi tarafından 2006 yılında içme suyu altyapısı ile ilgili çalışma başlattığını ancak suyun getirilemediğini anlatırken, şunları söyledi:
"SASKİ tarafından köyümüze su getirilmesi için yeniden çalışma başlatıldı. Yeniden altyapı çalışmaları yapıldı. Yeni düzenlemeler oldu. Sonrada evlere içme suyu getirildi. Köyümüzdeki hanelerin yüzde 90'ı abone oldu ve suları bağlandı. Gurbette olan vatandaşlarımız var. Onlar da geldiklerinde sularını bağlatacaklar. Köyümüzde herkes suyun gelmesinden çok memnun. Büyük sevinç yaşadık. Özellikle kadınlar omuzlarında evlere su taşıyorlardı artık bu eziyet bitti."
71 yaşındaki Ahmet Özment, köylerine su getirilmesi için çok çaba harcadıklarını ancak yıllarca hiçbir sonuç alamadıklarını belirterek, "Sonunda evlere su hattı bağlandı. Eşeklerle su taşırken şimdi evde çeşmelerden su akıyor. Bu yüzyılda eşeklerle evimize su taşıyorduk artık bu kötü durumdan kurtulduk" diye konuştu. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.