"ESNAFLAR DA EYT KAPSAMINA ALINSIN"
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde esnafların yaşadıkları sorunları dile getirdi. Sayıları yaklaşık 2 milyonu aşan esnaf kesiminin istihdamdaki payının yüzde 70'ler mertebesinde ve ülke ekonomisine katkısının da yüzde 60'lar seviyesinde olduğuna işaret eden Yaşar, “Tabii, bu kadar istihdam sağlayan ve ekonomiye bu kadar katkı sağlayan esnafımız maalesef unutulmuş vaziyettedir. 2021 yılının ilk 8 aylık döneminde 49 bin 506 esnafımız yaşanan ekonomik kriz yüzünden kepenk kapatırken, 2022 yılının ilk 8 aylık döneminde 60 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. 2022 yılının ilk 8 ayında kepenk kapatmak zorunda kalan esnaf sayısı yüzde 20 oranında artmıştır. Ülkemizde her ay 7 bin 500 esnafımız kepenk kapatmıştır.” dedi. EYT düzenlemesinin muhalefetin baskısı ile İktidarın gündemine alındığına da değinen İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, EYT düzenlemesinde esnaf kesiminin unutulduğunu bildirdi. Esnaf kesiminin de EYT kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken Yaşar, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
KAZANÇLAR KİRAYA GİDİYOR
“Esnaf kesimi bu ülkenin bel kemiği konumundadır. Üretim ve istihdamdaki payı küçümsenemeyecek kadar fazladır. Esnaflara bugüne kadar hükümet tarafından yapılan destekler yetersiz kalmıştır. Esnaflarımız bugün kiralarını, elektrik ve doğalgaz faturalarını, SGK primlerini ödeyemez durumdadır. Esnaflar yüksek kiralar ödemeye başlamıştır. Kira stopajına çözüm bulunmalıdır. Bugün hepiniz caddede, sokakta esnafı ziyaret ediyorsunuz. Elektrik faturaları, kira faturaları, doğal gaz faturaları toplam ciro üzerinde 15'ler civarında olması lazımken bugün maalesef bu rakam neredeyse kendi maaşını zor çıkaracak duruma gelmiştir.
ESNAFLAR KREDİYE ULAŞAMIYOR
Esnaflar biriken borçları nedeniyle krediye ulaşma konusunda da sıkıntı yaşamaktadır. Bugün esnaf ve kefalet kooperatifleri marifetiyle sağlanan yardımlar 500-600 bin lira civarındadır. Bu kredinin kullanılmasına yönelik bile esnaftan istenmeyen hiçbir evrak kalmıyor. İhtiyaç sahibi her esnafımız bu kredilere ulaşamıyor.
SAMSUN’DAN İSTANBUL’A GİDİLEMİYOR
Şehir içi ve şehirlerarası taşımacılık yapan taksici, servisçi, minibüsçü, otobüsçü ve kamyoncu esnaflarımız da artan yüksek akaryakıt ve maliyetler nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Bunlara da hiç olmazsa akaryakıt olarak muhakkak destek olunması gerekmektedir. Yüksek akaryakıt maliyetleri biletlere yansımaktadır. Bakın, bugün ülkeyi getirdiğiniz durumu söyleyeyim. 5.500 lira emekli maaşı alan bir yakınınızı düşünün. ‘benim İstanbul'da evlatlarım var, bunları bir ziyarete gideyim.’ dese, ben Samsun'dan örnek vereyim, bugün Samsun-İstanbul bileti 400 lira, 400'de geliş 800 lira, hanımefendiyi de yanında götürse torunlarını ziyaret için 1.600 lira, 5.500 liranın 1.600 lirasını sadece yola veriyor. Yanında ‘Hediye alıp çocukları sevindireyim.’ dese inanın Samsun'a dönecek parası kalmaz. Ülkenin gelmiş olduğu durum budur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.