Et fiyatlarına yeni müdahale sinyali

Et fiyatlarına yeni müdahale sinyali
9 tane marketler zincirinden her gün et fiyatı aldığını ifade eden Bakan Eker, et fiyatlarında gelinen son durumla ilgili bilgi verdi. Eker, hayvancılığın ve tarım arazilerinin bölünmesi konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Elazığ'da düzenlenen "Türkiye'nin tarımsal gücü ve geleceği toplantısı"na katıldı. Eker, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Eker, bir gazetecinin ''Kırmızı et fiyatında gelinen durum nedir? Fiyatların düşmediği söyleniyor'' sorusuna karşılık Türkiye'de zincir halinde olan 9 marketten her gün fiyat aldıklarını belirtti. Fiyatların düşmediği tespitine katılmadığını ifade eden Eker, ''26 Nisan'a göre 4 Aralık itibariyle kıymada yüzde 18, kuşbaşında yüzde 17,8'lik fiyat düşüşü olmuş. Biz o tarihte kasaplık canlı hayvan ithalatı kararı aldık. Her gün hayvan kesilen 16 ilden aldığımız sayı ve fiyatlara göre üretici fiyatları şu anda 16 liranın altında. Bu fiyat toptan et. Perakende fiyatına dönüşürken 24-25 liraya satılıyorsa bu yüksek fiyattır. Orada spekülasyon var, yüksek kar yapılıyor demektir'' dedi. Eker, üretici fiyatları baz alındığında bazı marketlerde hala fiyatların yüksek olduğunu gördüklerini kaydetti. Kısa vadede et arzını yükseltmek suretiyle tüketicinin aleyhine durum oluşmasını engellemeye çalıştıklarını anlatan Eker, ''şöyle devam etti:
''Düşüş var. Gerek toptan gerekse perakende ette. Ama henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. Ama kasım ayı enflasyonuna konu oldu. Artışın düşme eğilimine girdiği istatistiki rakamlara yansıdı. Bundan sonra da piyasa dengeleninceye kadar biz tabi ki üreticilerin üretimlerini sürdürmesini istiyor, destekliyoruz ama bunu tüketici aleyhine de istismar etmeye kimsenin hakkı yok. Onlarlarla da tüm yasal zeminde mücadelemizi yapıyoruz.'' Eker, kıyma ve kuşbaşı dışında diğer özel etlerde de bir miktar düşüş olduğunu ancak arzu ettikleri seviyede olmadığını belirterek, ''Bu nedenle ithalat ile ilgili uygulamamız bu dengeleninceye kadar sürecek'' dedi.

DESTEKLER

Eker, bir gazetecinin ''Çiftçiye yeni bir destek paketi oluşumu var mı?'' sorusuna karşılık tarım destekleme politikalarını belirli bir stratejiye dayalı olarak belirlediklerini kaydetti. 2011-2012 için tarımsal üretim havzalarındaki her havzada yüksek verimlilikte ürünlere desteğin artırılması yönünde uygulamanın her gün artacağını ifade eden Eker, ''Bu sene 17 ürüne pirim desteği veriyoruz. 2011 ve sonrası için de havza modelinde öngörülen her havza için belirlenmiş ürünlerin prim desteği kapsamına alınması veya özel destek sağlanması çalışmamız var. 2011 bütçesinde 6 milyar dolar net nakit desteğimiz olacak. Genel kurulda onanırsa böyle olacak'' dedi. Eker, bunun içinde tarımın altyapısıyla ilgili ödemeler, TMO'nun çiftçiden zararına aldığı ürünlerden yaptığı zararın dahil olmadığını belirterek, ''Bunların hepsi destektir. Türkiye'de destek dediğimizde nakit konulan para anlaşıyor. Ama dünyada öyle değil. OECD hesabına göre, Türkiye milli gelirinin yüzde 2,4'ünü tarıma destek olarak ödüyor. Bu önemli. 750 milyar dolar ise bu oran yaklaşık 20 milyar dolara geliyor. Bu konuda bizi de tenkit ediyor'' dedi. Eker, bir gazetecinin ''Türkiye'nin tarımsal üretimde dünyada ilk üçe girme şansı var mı?'' sorusuna ise ''Türkiye'nin 780 bin kilometre kare alanı, 26 milyon hektar tarım arazisi var. Sulanabilir arazisinin sadece 5,5 milyon hektarına su götürüyor. Doğu Karadeniz dahil yılda ortalama yağışı 500 milimetre. Ülkede bio çeşitlilik var ama mevcut yöntemlerle verimli 1-2 katına çıkartırız. Ama 8-10 milyon kilometrekare gibi alanları olan Çin, ABD, Brezilya gibi ülkelerle Türkiye'nin bu manada yarışması şu an için çok mümkün görünmüyor'' cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.