EÜ Hastanesi'nde robotla ilk gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı

EÜ Hastanesi'nde robotla ilk gırtlak kanseri ameliyatı yapıldı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde "Da Vinci" robotik sistemiyle Ege Bölgesi ve İzmir'deki ilk supraglottik larenjektomi (gırtlak üst bölümü kanseri) ameliyatı yapıldı.

68 yaşındaki Şerife Yıldız isimli hasta Prof. Dr. Tayfun Kirazlı, Doç. Dr. Serdar Akyıldız, Yrd. Doç. Dr. Kerem Öztürk ve Dr. Göksel Turhal’dan oluşan ekip tarafından ameliyat edildi. Klasik yöntemlerle 2 saati bulabilen ameliyat, ön hazırlıklar hariç 38 dakika sürdü.

EÜ Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kirazlı robotik cerrahi sisteminin avantajlarını şöyle anlattı: “NASA tarafından astronotların uzayda ameliyat edilebilmesi amacıyla geliştirilen 'Da Vinci' adlı robot ile gerçekleştirilen transoral robotik cerrahi (TORS), kulak burun boğaz hastalıklarında özellikle baş ve boyun kanseri ameliyatlarında dünyada 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan yeni bir ameliyat tekniğidir. Özellikle bademciklerin, dil kökünün ve gırtlağın üst bölgesini tutan kötü huylu tümörlerde uygulanan bir cerrahi yöntem olup boyunda kesi yapılmaması veya daha küçük kesiler yapılması, çok daha hızlı iyileşme sürelerine sahip olması ve ameliyat süresinin daha kısa olması gibi avantajları vardır. Robotik kolların ağız içinde birçok yöne hareket edebilmesi, cerraha yakınlaştırılmış üç boyutlu görüntü sunabilmesi bu ameliyatların ağız içinden yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.”

'EGE BÖLGESİ'NDEKİ İLK ROBOTİK CERRAHİ MERKEZİ EÜ'DE'

Prof. Dr. Kirazlı, “EÜ Rektörlüğü’nün çabalarıyla 2012 yılında EÜ Hastanesi'nde ilk olarak hizmete sunulan ve EGE-1 adı verilen robotun kulak burun boğaz hastalarına da hizmet verebilmesi için başlatılan ve tüm EÜ KBB Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin katkılarıyla bir yılı aşkın süredir yapılan yoğun hazırlıklar sonucunda bölgemizdeki ilk robotik kulak burun boğaz ameliyatını başarıyla gerçekleştirdik. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ege KBB öğretim üyeleri olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bundan böyle Ege Bölgesi'ndeki ilk robotik cerrahi merkezi olan Ege Üniversitemiz'de artık transoral robotik cerrahi operasyonlarını gerçekleştirebileceğimizi hastalarımıza duyurmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Ameliyatı yapan ekip adına konuşan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akyıldız ise, “Çok başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız, klasik açık ameliyatlara göre daha hızlı bir iyileşme süreci gösterdi ve sağlığına hızla kavuştu. Şu anda gayet rahat bir şekilde istediği gibi yiyip içebilmekte ve normal bir şekilde konuşabilmektedir. Uyum içinde çalışan çok başarılı bir ekibimiz var. Bundan sonra da hastalarımıza en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz.” dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.