Fazla E vitamini kemiklere zarar
Japonya'daki Keio Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, fazla E vitamini takviyesi alan hayvanların kemik yoğunluğunun, takviye almayanlardan daha az olduğunu gösterdi. "Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada, sonuçların insanlara uyarlanması halinde, bunun fazla E vitamini takviyesinin kemik kırılmaları riskini artırabileceği anlamına geldiği vurgulandı.
Araştırmacılar, E vitamininin kemik eriten osteoklast hücrelerinin oluşumunu artırabileceğine, bu durumda vücudun ürettiğinden çok kemik hücresi kaybedebileceğine dikkati çekti. Daha önce yapılan araştırmalar, Japon bilim adamlarının vardığı sonucun tersi yönündeydi.
Fransız "Le Figaro" gazetesinin internet sitesinde yer alan konuya ilişkin makalede, E vitaminiyle ilgili araştırmaların A, C veya D vitaminine ilişkin araştırmalardan daha az olduğu, dolayısıyla Japon bilim adamlarının sonuçlarının başka araştırmalarla da desteklenmesi gerektiği belirtildi. Makalede, E vitaminin bitkisel yağlar, zeytinyağı, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, ceviz, badem gibi besinlerde bulunduğu, yetişkinlerin günlük E vitamini ihtiyacının 12 mg olduğu (C vitamini ihtiyacı günde 110 mg), dengeli beslenilirse gereken dozun kolayca karşılanabileceği ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.