'Felç olur' demişlerdi, şimdi sapasağlam
Bölgede Özellikle çok görülen kanser ve tümör vakalarında yapılamayan en zor,riskli ameliyatlar Büyük Anadolu Hastanelerinde başarıyla gerçekleştiriliyor.
Karadeniz bölgesinden vatandaşların en çok tercih ettiği hastane konumuna gelen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri bölgede yaşayan halkın şifa kaynağı oldu. Özellikle Giresun, Gümüşhane ve Artvin gibi illerde hastanelerin yapamadığı en riskli ameliyat için hastalar Büyük Anadolu Hastanesini tercih ediyor. Hasta ve hasta yakınlarına bu tercihin neden yapıldığı sorusuna ise, muhakkak kendi yakınlarınım tavsiye üzerine ya da internette yaptıkları araştırmalar sonucunda Büyük Anadolu Hastanesi'ni tercih ettiklerini belirtiyorlar. Bu hastalardan bir tanesi de Giresun'da yaşayan 67 yaşında Hava Ayar.Hava Hanım Giresun da gittiği hastanede yapılan muayene sonucunda boyunda tümör tespit ediliyor. Kesin sonuç için bir kaç hastane daha gezen Ayar ailesi'ne doktor tarafından boyunda tümör olduğu bu ameliyatın bu ilde yapılmasının teknolojik açından yetersiz, riskli ve felç olma durumunun olduğunu belirterek İstanbul, Ankara da bu tür ameliyatları yapılabildiği söyleniyor. Ayar ailesinin yaptığı araştırmalar sonucunda çok uzağa gitmeden Samsun'da Büyük Anadolu Hastanesi'ne başvurmaya karar veriyorlar.Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Ali Kemal Ulaş'a muayene olan Hava Ayar'ın yapılan emar sonuçlarında tümör tespit edildi. Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, hastaya müdahale edilmediği takdirde felç olma riskinin çok büyük olduğu söylendi ve operasyon kararı alındı.
Hastanın hemen yatış işlemleri yapıldı ve ameliyata alındı.
Servikal intradural tümör eksizyon yöntemi
Hastaya uygulanan operasyon hakkında bilgi veren Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Hastamız boyununda kitle tümör vakasıyla geldi. Bu hasta Giresun da özel bir hastaneye başvurmuş. Kollarında güçsüzlük, yürüyememe şikayeti ile hastaya omuriliği gösteren film çekilmiş. Filmde tümör ile karşılaşılmış bunun üzerine hastaya bu ameliyatı o bölgede yapamayacaklarını daha teknolojik açıdan daha gelişmiş bir hastaneye gitmelerini söylemişler. Hasta bu şekilde bir kaç hastane gezmiş. Daha sonra o bölge de ameliyat yaptıramadıklarını anlayınca bize başvurdular. Yaptığımız muayenede ve hastanın omurilik filminde omuriliğe yapışık ciddi bir tümör olduğunu gördük. Bu tümörü Servikal intradural tümör eksizyon yöntemi ile tamamen temizledik. Hastanın şikayetleri geçti. Normalde bu tür tümörlerde hasta felç olma riski çok büyük, fakat hastamızda biz bunu yaşamadık. Ameliyat sonrası hastamızı yürüttük hastamızı bir iki gün içinde de taburcu edeceğiz. Memleketine sağlıklı bir şekilde yollayacağız. Büyük Anadolu Hastanesinde biz bu tür tümör hastalarının başka illere gitmelerine ve daha çok para ödemelerine gerek kalmadan en iyi şekilde ameliyatlarını yapıp evlerine gönderiyoruz. Bizim için önemli olan hastalarımızın iyiliği ve sağlığıdır." dedi.
Felç kalma riski var
Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Ali Kemal Ulaş hastalığın belirtileri konusunda vatandaşları uyardı. Ulaş, " Bu tür tümör vakaları aslında yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kollarda bacaklarda güçsüzlük, halsizlik, kollarını kaldıramama. Hastalarda ağrı ikinci planda oluyor. Uyuşukluk ve güçsüzlük daha ön planda görülüyor. Bu tür şikayetleri olan kişiler normalden daha halsiz ve güçsüz hissediyorlarsa ve bu şikayetler günden güne artıyorsa acil olarak bir hekime başvurmaları gerekiyor. Aksi taktirde önüne geçemeyeceğimiz kötü sonuçlara sebep olabilir.Bu vakalara ilaçla müdahale olmuyor. Erken müdahale edilmezse felç olma durumu söz konusu.Omurilikte oluşan tümörler genelde tecrübeli ekip tarafından ameliyat edilmez ise kalıcı felç durumu olabilir. Hastanın sadece bir kol, bir bacağı değil boyundan aşağı tüm vücudu felç olma tehlikesi ile karşı karşıya kalır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.