Fındık üreticilerinin sorunlarını dinledi

Fındık üreticilerinin sorunlarını dinledi
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, kahverengi kokarca zararının en yoğun olduğu fındık üretim bölgelerinden biri olan Terme’de fındık üreticilerinin sorunlarını dinleyerek, bahçelerde incelemelerde bulundu.

İstilacı böcek türü kahverengi kokarcaya karşı etkin bir mücadele yürütülememesi, fındık üreticilerini zor durumda bıraktı

findik4.jpg

Bu istilacı böcek türüne karşı koordineli ve kapsamlı bir mücadele yürütemediği için bütün emeklerinin heba olduğunu belirten fındık üreticileri, ürün kalitesinde ciddi bir düşüş yaşandığını, bu durumun satış fiyatlarına yansıdığını söylediler. TMO tarafından açıklanan destekleme alım fiyatlarıyla serbest piyasa arasında daha bugünden büyük bir uçurum oluştuğunu vurgulayan üreticiler özetle şu değerlendirmeleri yaptılar: “Toplayalım mı, toplanmayalım mı? Kararsız kaldık. Bazı üreticilerimiz bahçelerine dahi girme gereği duymadı. Çünkü bahçesinden çıkacak ürüne verilecek para, ürünü toplamak için yapacağı masrafı karşılamayacak. Bu zararlı türüne karşı acil durum ilan edilmesi şarttır. Aksi halde Karadeniz bölgesinde tarım yok olacak. Yeni bir göç dalgası yaşanacak.”

findik2.jpg

Fındık bahçelerindeki incelemeleri ve üreticilerin aktardığı bilgilerin ardından CHP’li Çan da şunları söyledi: “Nisan ayından bu yana bu tehlikeye işaret ediyoruz. Şimdi hasat zamanı geldi ve görüyoruz ki topaktaki 5 tane fındığın 3’ü, 4’ü kahverengi kokarca böceği yüzünden hasarlı. Bu bahçeye gelmeden önce esnafımızı da ziyaret ettim. Kilosu 45-50-60 liradan fındık alımı söz konusu. Randımanlar yirmi beşle kırk arasına seyrediyor. En iyisi 40-42 randıman. Hükümetin belirlediği fiyata yaklaşan ürün yok. Açıklanan fındık fiyatın neredeyse yarısını kahverengi kokarca zararlısı aldı götürdü. Çözüm çok basitti. Toplu ilaçlamaydı. Hükümet bu konuda hiçbir önlem almadı, işi üreticilerin sırtına bıraktı. Onda da bahçenin bir tanesi ilaçlansa aynı anda bütün o bölge ilaçlanmadığı zaman bir hafta içinde yavrular diğer bahçelere tekrar istila ediyorlar. Dolayısıyla onun da bir tek başına yapılan bireysel mücadelenin de bir faydası olmadı. Yani iktidar, kahverengi kokarcayla suç ortaklığı yaptı. Üreticilerimizin tepkisi, öfkesi çok büyük. Fındığını yollara dökerek, parti binaları önünde iktidara isyan ediyor. Tarım Bakanlığı'nın önüne fındık dökme eylemi yapmayı tartışıyorlar. İktidarı derhal aklını başına almaya, fındığımıza ve fındık üreticimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu kaos ortamı, bizler ve üreticilerimiz açısından kabul edilebilir bir durum değildir.”

findik3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.