Fındık zararlılarıyla mücadele dönemi
Sullivan, fındık yetiştiren ülkeler arasında Türkiye'nin, fındık üretimi bakımından ilk sırada yer almasına rağmen birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük olduğunu, bunun en önemli nedeninin de fındık kozalak akarları olduğunu söyledi.
Fındık kozalak akarları için kimyasal ve biyolojik mücadelenin bu dönemde yapılması gerektiğini belirten Sullivan, şunları kaydetti:
"Fındık kozalakları, meyve verecek gözlerde mantar veya gül diye adlandırılan anormal oluşumlara neden olmanın yanında tomurcuk dökümlerine de neden olmaktadır. Sürgünlerde kurumalar, çalılaşmalar meydana getirmekte ve verimi doğrudan etkilemektedirler. Bunun için fındık kozalak akarlarına karşı kimyasal ve mekaniksel mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Kimyasal mücadele için ekonomik eşik bir dalda ortalama 5 kozalak olarak tespit edilmiştir."
En uygun ilaçlama zamanının akarların kozalakları terk ettiği, yeni oluşan tomurcuklara göçün yoğun olduğu Nisan ayının sonu ile Mayıs ayının ilk haftalık süresi olduğunu belirten Sullıvan, "İlaçlama bu dönemde yapılmalı. Bu dönemde uç sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğündedir. Bu hafta sonundan itibaren hava şartlarının uygun olduğu bir günde ilaçlama yapılabilir" dedi.