Fındıkta yeni tartışma

Fındıkta yeni tartışma
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık fiyat tartışmalarına yeni bir boyut getirerek, randımanın birinci öncelik olmaması gerektiğini söyledi.

Son günlerde oldukça gündemde olan arz fazlası söylemine katılmadığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, çok daha farklı ürün çeşitliliği sağlanarak söylenen arz fazlasının eritilebileceğini kaydetti. Fiyatların istikrara kavuşturulması için bir an önce seleksiyon (verimsizlerin ortadan kaldırılması) çalışmalarına başlanması gerektiğini belirten Karadeniz, ayrıca fiyatların belirlenmesinde birinci önceliğin randımanın olmaması gerektiğini savundu. Randımanın fiyatların belirlenmesinde ancak 7-8. sıralarda
gelebileceğini kaydeden Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Pazarlamada randıman belirleyici özellik olmamalıdır. Maalesef günümüzde randıman çok önemli bir kriter olarak ele alınmaktadır. Randıman fındık fiyatının belirlenmesinde ancak 7-8. kalem olmalıdır" dedi.

Eğim katsayıları göz önünde bulundurularak insanların emeğinin karşılığının verilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Doğu Karadeniz bölgesinde fındık yetiştirmenin maliyeti çok yüksek. Tamamen iş gücüne bağlı bir üretim söz konusudur. Ayrıca dekara verim 50-60 kilogramı geçmemektedir. Bu kadar yüksek maliyetli ürünün pazara çıkarılması sonucunda batı bölgelerinde 150-300 kilogram alınan arazilerdeki fındıkla rekabet etme şansı yoktur. Tarım yapılamaz olarak kabul edilen eğimli arazilerde üretim yapan çiftçilerimize belli oranda eğim katsayısı çarpanı ile ödeme yapılmalıdır. Böylece hem araziler değerlendirilmiş hem de üretici desteklenmiş olur" diye konuştu.

DIŞARDAN İZLEME OLMAZ
Fındığın yağlığa ayrılması durumunda milli ekonomiye zarar vermemek adına değerinde satılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle konuştu:
"Devletin serbest piyasa şartlarında fındığı dışarıdan izlemesi kadar kötü sonuçlar doğuracak bir durum söz konusu olamaz. Devlet mutlaka fındık piyasasında olmalıdır. 320 bin ton fındık şu an yağlığa ayrılacak. Bazı kesimler fındık yağını çok önemli bir tüketim kalemi olarak görüyor. Oysaki fındık çok değerli bir üründür. Fındık değerinde işlenip yağ olarak piyasaya sürülmelidir. Siz 300 bin ton fındığı ayçiçeği fiyatlarında piyasaya sürürseniz hazineye zarar yazarak karlı bir üretim yapmış olmazsınız.
Fındığın fiyatı 5 YTL ise bu fiyattan alıp yağ olarak işletir, kaç YTL'ye mal ettiyseniz üzerine kar oranına ekleyip satarsınız. Bunu da değerlendirmek için yağın önemini vurgularsınız. Fındık yağı diğer yağlardan çok çok üstün olan bir yağdır."