Fırsatçılar taktik değiştirdi!

Fırsatçılar taktik değiştirdi!
Sağlık Bakanlığı yetkilileri: İsimlerinin önüne 'doktor' yazıp, televizyonlara paket programlar hazırlıyorlar

Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan takviye edici gıda ruhsatı alınan ürünler, yasak olmasına rağmen ilaçmış gibi sağlık beyanıyla satılıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, Balıkesir'de bir kadının zayıflama hapı kullandıktan sonra hayatını kaybettiği iddiaları üzerine yürütülen çalışmalar ve bitkisel ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Zayıflama hapı kullandıktan sonra hayatını kaybettiği iddia edilen vatandaşın ölüm nedeniyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporu beklendiğini bildiren Kerman, ayrıca söz konusu kişinin kullandığı iddia edilen ürün numunelerinin analiz ettirildiğini söyledi. İçeriği tam olarak bilinmediği için internet üzerinden kesinlikle tıbbi ürün alınmaması uyarısında bulunan Kerman, şu bilgiyi aktardı: ''Tüm ince ayrıntılar ve detaylar düşünülerek bakanlığımızca hazırlanan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'ni vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak çerçevede uyguluyoruz. Ancak buna rağmen, bazı fırsatçıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim yeri bildirimiyle ruhsat alıp bazı ürünleri piyasaya sürdüklerini biliyoruz. Denetimlerimizde 'besin desteği' ya da 'takviye edici gıda' adı altında izin alınan bu ürünlerin tedavi edici, mucize gibi tanıtılarak internet üzerinden piyasaya sürüldüğünü tespit etmiş durumdayız. Bunların bilimsel verilerden yoksun, ticari amaçlı olduğu mutlaka bilinmelidir.''

''TAKTİK DEĞİŞTİRDİLER"

Sağlık Bakanlığı olarak bu ''fırsatçılara'' karşı mücadele yürüttüklerini hatırlatan Kerman, son günlerde bu kişilerin farklı yöntemlere başvurarak halkı kandırmaya çalıştıklarını belirtti.

Kerman, şu uyarılarda bulundu:

''Son günlerde taktik değiştiren fırsatçılar, isimlerinin önüne doktor unvanı koyup televizyonlara paket programlar hazırlayarak sözüm ona vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını dinliyor. Sonra da pazarlamasını yaptıkları ürünleri çağrıştırarak verdikleri telefondan satış yapıyor. Mevzuat gereği bunları doğrudan engelleyemiyoruz, ancak RTÜK ile sürekli yazışmalarımızla biraz önüne geçebilmeyi arzuluyoruz. Buradan radyo televizyon ve tüm medya kanallarına, kendilerine tanıtım için getirilen gıda takviyesi ve kozmetik ürünlerin sağlık beyanı içerip içermediğini, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeleri çağrısını yapıyorum. Keza ülkemizde sağlık beyanı içeren ürün tanıtımı yapmak kesinlikle yasaktır.''

''KİLO VERMEK İÇİN HEKİME DANIŞIN"

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, vatandaşların, fazla kilolu olmanın bir sağlık sorunu olduğunu bilmeleri gerektiğini belirterek, kilo verme de dahil tüm sağlık sorunlarında aile hekimlerine başvurmalarını istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Kerman, ''Türkiye'de ilaç reklamı yapılması kesinlikle yasaktır. Eğer bir ürün ilaç ise tanıtımı yapılamaz. Tanıtımı yapılan ürünler için de sağlık beyanında bulunulamaz. Vatandaşlarımız bu konuda çok dikkatli olmalıdır'' şeklinde konuştu. Bu tip ürünleri satan ''fırsatçıların'', yaptıkları işin oluşturabileceği sorunlar karşısında hiçbir sorumluluk hissetmediklerini ifade eden Kerman, ''Bitkisel ürünler, özellikle çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda beklenenden çok daha farklı veya yüksek etki gösterebilmektedir'' uyarısını yaptı. Kerman, ''Sağlıklı kilo ver, enerjini artır'', ''Metabolizmanı hızlandır, yorgunluğunu at, kendini mutlu et'' gibi sloganlarla satılan ürünlerin, ciddi maddi kayıplara yol açtığı gibi ölüme varan sonuçlar doğurabildiğini vurguladı.

KİMİN SATTIĞI BELLİ DEĞİL

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, internet üzerinden ''zayıflama ilacı'' diye tanıtılan ürünlerle ilgili yapılan denetimlerde satışı yapan firmanın belirlenmesi için uzun bir uğraş vermek zorunda kalıyor. Birçoğu fason üretilen ürünlerin ambalajının üzerindeki adrese giden ekiplerin, çoğu zaman farklı adreslere yönlendirildiği belirtiliyor. Bakanlık yetkilileri bu nedenle internet üzerinden bu tür ürünlerin satın alınmaması gerektiğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.