Forum İstanbul 2010 başladı

Forum İstanbul 2010 başladı
"Küresel Kriz, Yeniden Yapılanma, Ulusal Dönüşüm" ana teması etrafında 20 - 21 Mayıs tarihlerinde Swissotel'de düzenlenen Forum İstanbul 2010 Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasıyla başladı

"Küresel Kriz, Yeniden Yapılanma, Ulusal Dönüşüm" ana teması etrafında 20 - 21 Mayıs tarihlerinde Swissotel'de düzenlenen Forum İstanbul 2010 Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasıyla başladı. 2023 Türkiye Vizyonu hareketinin öncülüğünü yapan Forum İstanbul, "Yarının Kurulması- Hedef 2023" konseptiyle, Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomistlerini, liderlerini ve iş adamlarını "Küresel Kriz, Yeniden Yapılanma, Ulusal Dönüşüm" ana teması etrafında buluşturdu. Forum İstanbul 2010'un açılış konuşmasını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı. Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, Forum İstanbul'un stratejik ortakları Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt ve Türkiyeİhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra Forum İstanbul Gençlik Platformu Başkanı Özlem Özgencil de Forum İstanbul 2010'da açılış konuşmaları yaptı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2023 Türkiye'sine yaklaşırken Forum İstanbul 2010'un günlük tartışmalardan geri çekilerek büyük resmi görmek açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

2008 KRİZİ

Babacan, "Özellikle 2008 krizi sonrasında bir ülkede yaşanan sorunlar ve dengesizliklerin artık çok daha hızlı bir şekilde diğer ülkelere bulaştığını belirterek bu sebeple küresel bir çaba ve çözüm uygulanması önemli. Ülkelerin krizden çıkış stratejilerini ortaya koyma çabasında olduğu bir dönemden geçiyoruz. Biz bu konuda öncü ülkelerden biri olarak planımızı geçtiğimiz Eylül ayında açıkladık. Merkez bankamız ise krizden çıkış stratejisini Nisan ayında açıklayarak ilkler arasında yer aldı" dedi.
Artık gelişmiş ülkelerinde borç sorunu yaşadığını dile getiren Babacan şöyle devam etti:
"Toz duman yatıştıktan sonra artık farklı bir dünya olacak. Güç dengesi artık batıdan doğuya doğru kayıyor. Bizim hedefimizde 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasındaki yerimizi almak. Bunun için küresel olarak sorumluluğumuzu artırırken kendi ülkemizdeki reformları da hayata geçirmeli ve hızlı kararlar almalıyız. Hedefimiz 2023 yılında ilk 10 içinde yer almak ve İstanbul'u da ilk 10 finans merkezinden biri haline getirmek. Bu potansiyelimiz var. İçinde bulunduğumuz dönem de buna çok müsait.
Avrupa vergilere yüklenirken İstanbul daha avantajlı hale geliyor. Bu doğrultuda bizde bazı indirimlere gidebiliriz. İstanbul'un önümüzdeki dönemde bir finans merkezi olacağına inanıyorum."

KOBİ DESTEĞİ

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da toplantıda yaptığı konuşmada, yaşanan krizin Türkiye'nin potansiyelini açığa çıkardığını söyledi. Krizin küçük hasarlarla atlatıldığını ve finans sektörünün dayanıklılığını kanıtladığını belirten Akkurt, "Gelir batıdan doğuya doğru kayarken Türkiye bundan payını almaya başladı. Değişen dünya düzeninde Türkiye'nin stratejik konumu da Türkiye'nin bir hab olmasını sağlarken ayrı bir önem kazandırmaktadır. Biz Akbank olarak hükümetimizin açıkladığı programda yer alan yüzde 3 - 3,5'luk büyümenin yüzde 5,5'larda olacağını öngörüyoruz. Bu büyümeye sağladığımız kredilerle ve özellikle KOBİ'lere desteğimizle katkı sağlamak hedefindeyiz" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında 2010'nun ilk çeyreğinde ihracatın %23 büyüdüğünü belirterek Avrupa'da yaşanan durumun ihracatı olumsuz etkileme riski bulunmasına karşın gelecekten umutlu olduklarını dile getirdi.

100 MİLYAR DOLAR

Büyükekşi, "100 milyar dolar ihracat hedefini çok önemsiyoruz. 2023 yılında ise hedefimiz 500 milyar dolara ulaşmak. Bunun için 24 sektörümüzle beraber bir strateji oluşturuyoruz. Şu ana kadar bu kapsamda 70'i aşkın toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılar sonucunda da bu hedefimize ulaşmak için potansiyelimizin çok yüksek olduğunu gördük" dedi.
Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi dokuzuncu yılına ulaşılan Forum İstanbul Toplantılarının artık çok daha fazla içselleştirildiğini belirterek, "2008 sonrası dengelerin bozulmasından sonra bu dengeleri en iyi kullanan ülke Türkiye. Bu açıdan Türkiye bir adım önde ilerlemektedir. Kabuk değiştiren dünyada seyreden değil, söz alan, G-20 arasından G-10 ülkeleri arasında sıçramayı hedefleyen bir Türkiye var" diye konuştu.