Gana'da özel altın makinesi üretti, rakipleri sıraya girdi

Gana'da özel altın makinesi üretti, rakipleri sıraya girdi
Gana'ya altın madeni çıkarmak için giden GMS Madencilik, Gana madenlerine özel, en az harcamayla en çok kazanç elde etmeyi amaçlayan ve her biri 210 bin dolar olan makine üretti





Bir İlki Gerçekleştirdi

Gana'ya altın madeni çıkarmak için giden GMS Madencilik, henüz bir yıl olmadan geliştirdiği makineyle Gana'da bir ilki gerçekleştirdi. Enerji ve su kullanımını en aza indirerek, maksimum verimi elde etmeyi amaçlayan şirket, ürettiği makinelerin satışı için de Gana'da bulunan diğer madencilik şirketleriyle görüşmeye başladı.
Yurtdışında açılım yapmak amacıyla yaklaşık bir yıldır Gana'yı araştırdıklarını ifade eden GMS Madencilik Genel Müdürü Cihan Savcı, makine yapımına Gana'daki şartları gördükten sonra karar verdiklerini söyledi. "Gana'da enerji de su da sıkıntılı konular. Ürettiğimiz makinelerle enerji maliyetlerini minimize edip; suyu geri dönüştürebiliyoruz" diyen Savcı, iki farklı makine ürettiklerini ve bir makinenin 210 bin dolar değerinde olduğu bilgisini verdi. Gana'nın Afrika'ya açılmak için en iyi ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Savcı, "Barışçıl bir ülke. Resmi dili İngilizce. Bizim şu anda 30 Ganalı, 8 Türk personelimiz var. 10 yıl önce krom madenciliğine başladık. Avrupa'nın en değerli kromlarından birini üretiyoruz. Üretimimizin tamamı Çin'e gidiyor" dedi.

Gana'ya özel, yedek parça istemeyen makine

Gana'da elektrikle ilgili en büyük sıkıntının sık sık yaşanan kesintiler olduğunu belirten Savcı, "Kullandığımız ekipmanlar yüksek enerji kullanıyor. Biz nasıl bunu minimize ederiz diye düşündük. Gana'ya gidiş gelişler sırasında altın madenciliğinde kullanılan ekipmanları inceledik. Suyla ilgili sıkıntılar da var. O suyu tekrar geri dönüşüm olarak nasıl kullanabiliriz diye çalışmalar yaptık. Burada yaptığımız altın ayrıştırma işlemini daha verimli hale getirebilmek için Gana'ya özel birkaç makine ürettik. Ürettiğimiz makineleri teşhir ediyoruz. Halihazırda görüşme yaptığımız birkaç şirket de var. Enerjinin sıkıntılı olduğu Gana'da biz daha farklı bir sistemle, elle çalışan makineler ürettik. Makineler doğayla barışık olmasının yanı sıra, yedek parça ya da arıza sıkıntısı da taşımıyor. Enerjiyi mümkün olduğunca daha az kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu. Savcı, Gana'da bulunan altın madenlerinin hemen hepsinin eski yöntemleri kullandığını söyledi. Üretimlerinde en fazla yüzde 20'lik bir kazanım elde edip, geri kalanını tekrar doğaya bıraktıklarını, kendilerinin bulduğu sistemle ise bu oranı 75-80 düzeyine çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

"10 yılda 10 ülkede olmalıyız"

Gana'ya gelmeden önce yaklaşık 4 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını söyleyen GMS Madencilik Genel Müdürü Cihan Savcı, "Bütçe açısından rutinlerimiz tahmin ettiğimiz şekilde devam ederse yaklaşık 1 yıl içinde yaptığımız yatırımın geri dönmesini bekliyoruz" dedi. "10 yıl içinde 10 farklı ülkeye gitmemiz gerek" diyen Savcı, "Siyasi ve bürokratik yapının el verdiği ülkelere gitmeyi planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.