GDO masaya yatırıldı

GDO masaya yatırıldı
Samsun Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Tüko-Der tarafından düzenlenen panelde, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) masaya yatırıldı.

Samsun'da Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili bir panel düzenlendi. DSİ Konferans Salonu'ndaki panele Ziraat Mühendisleri (ZMO) Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Acar, Samsun Tabip Odası Başkanı (TTB) Uzm. Dr. Cem Şahan, TÜKO-DER Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı ve bir çok sivil toplum örgütünden kişi katıldı.
ACAR: DOĞAL BİRŞEY KALMAYACAK
GDO panelinde ilk söz alan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Acar, GDO'yu ikiye ayırmak gerektiğini söyledi. Acar, "İster üretim materyalı olarak ülkeye sokulan tohumlar olsun, ister genetiği değiştirilmiş mısır, pamuk gibi ürünler, bu ürünlerin tamamının doğallığı zaman içerisinde bozulacaktır" dedi.
GÜNAYDIN: BİZ 1998'DE SÖYLEMİŞTİK
Acar'ın ardından Ziraat Mühendisleri (ZMO) Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın'ın konuşmalarıyla panel devam etti. Yaklaşık bir saat GDO hakkında temel, tarihi ve teknik bilgiler veren Günaydın'ı davetliler büyük bir dikkatle dinledi. İlk kez 1994 yılında domatesin genetiğiyle oynanarak genetiği değiştirilmiş ürün elde edildiğini ifade eden Günaydın, "Biz 1998 yılından bu yana tepkimizi gösterdik. Ve yıl 2009 yönetmelik çıktı" dedi.
GDO ÜRÜNLERİNİ İTHAL EDİYORUZ
Dünya'da toplam 25 ülkede GDO'lu ürünlerin olduğunu ve yetiştirildiğini dile getiren Günaydın, ABD, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Çin ve Kanada'nın dünyadaki GDO'lu ürünlerin yüzde 99'unu ürettiğini kaydetti. GDO'lu ürünlerde başı çeken ürünlerin mısır, soya, pamuk, ve koza olduğunu söyleyen Başkan Günaydın, "Ne yazık ki Türkiye bu 4 üründe de ithalatçı durumda" dedi. Günaydın'ın konuşmasının ardından Tabip Odası ve TÜKODER'de konuşma yaptı. Ve panel katlımcıların soruları sonrası sona erdi.
Ercan ÜSLÜ