Geçinmenin yolu...

Geçinmenin yolu...
Geçinmenin yolu pekmezden geçecekSamsun Kavak Kaymakamlığı, işsizliğe çare olmak ve göçü engellemek amacıyla harekete geçerek, dar gelirli 60 aileye pekmez ve marmelat üretim kursu start aldı

Kavak Kaymakamlığı, bölgede eğitim seviyesi düşük ve işgücüne katılma konusunda arka planda kalan kadınların işgücüne katılmalarını hedefliyor. İlçede oluşturulan Pekmez ve Marmelât Eğitim Merkezi (PEMEM) projesi ile 15-34 yaş arası 60 kadına, 4 aylık kurs verilerek işgücüne kazandırılacak.

SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR
Kavak'ın işsizlikten dolayı fazla miktarda göç veren ve mevcut şartlar itibariyle iş bulmanın zor olduğu bir yerleşim birimi olduğuna dikkat çeken Koordinatör Proje Sorumlusu Efsun Güven, ilçede bulunan mevcut sanayinin, kadınların istihdamını sağlamaya cevap verecek düzeyde olmadığını söyledi. Kadınların istihdamının sadece tarım sektöründe ve sınırlı sayıda yapılmaya çalışıldığını vurgulayan Güven, “İlçedeki kadınlara yeterli bilgi ve beceri eğitimleri verilmediği için istenen seviyeye gelememiştir. PEMEM'de gelecek yıllarda da işsiz kadınlarımıza eğitim verilerek, bölgede bu alandaki eksikliği gidereceğiz. Sertifika verilerek iş sahibi yapacağız. Bu eğitim merkezi sayesinde bu ürünler değerlendirilerek, ürün çeşitliliği artarken hem vatandaşların ekonomisine, hem de milli gelire katkıda bulunması sağlanmış olacak” dedi.

KALİFİYELİ ELEMAN OLACAKLAR
İş-Kur İl Müdürlüğü yetkilileri ise işsizlerin kalifiyeli eleman haline gelmeleri için kurs programlarına devam edileceğinin altını çizdi. Yetkililer, “Türkiye genelinde başlatılan uygulama kapsamında işsizleri eğiterek kalifiye eleman haline getirecek. Samsun ve ilçelerinde tek Avrupa Birliği (AB) projesi hazırlayarak Kavak'ta bayanlara yönelik kurslar başlamıştır” diye konuştu. Kavak'ta pekmez ve marmelat üretimi yapılacak ürünler arasında bol miktarda ve doğal ortamda şeker pancarı, kuşburnu, böğürtlen, üzüm, yabani elma, yabani armut ve kızılcık meyveleri yetiştiriliyor.

Münir Ramazan AKSOY