Geleneksel sanatlar yaşatılıyor

Geleneksel sanatlar yaşatılıyor
Amasya Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan el sanatları kursları ile geleneksel olan ve kaybolmaya yüz tutan sanatlar yaşatılmaya çalışılıyor

Amasya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erhan Çanakçı, Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki yöresel el sanatları eğitim, üretim, teşhir ve satış yeri olan iki katlı ahşap konakta açtıkları kurslarda Yassıçal yöresine ait 'Yassıçal Çuhası' adı verilen geleneksel dokumacılığı yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Halk Eğitim Merkezi olarak bu iki katlı konakta kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması için kurslar düzenlediklerini belirten Çanakçı, ''Merkezimizde halı dokuma, ipek dokuma, gümüş işleme kurslarının yanı sıra kaybolmak üzere 'Yassıçal Çuhası' dokumacılığı yapım kursunu veriyoruz. Üretilen Yassıçal Çuha dokuması, giyim ve ev tekstiline uyarlanıyor'' dedi.

TURİSTLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Çanakçı, ürünlerin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, ''Çok yakında yapılan ürünleri defile ile tanıtmayı planlıyoruz'' diye konuştu. Usta öğretici Neşe Aşçı (36) da annesi ve ananesinden öğrendiği geleneksel dokumacılığın yok olma tehlikesi ile yüz yüze olduğunu, açılan bu kurslarla kaybolmayacağını vurguladı. Kursiyerlerden Dilek Silgin de kursun zevkli geçtiğini, yaklaşık 2 haftalık süren bir çalışma sonunda dokumacılığı öğrenebildiğini ifade etti. Bu arada yapılan dokuma ile üretilen ürünlerin motif, ebat ve tekniğine göre değerinin değiştiği kaydedildi.