Gemi saldırısı ihracatçının karamsarlığını arttırdı
Siyasi belirsizliğe bağlı olarak Libya’ya satışların yüzde 30 daraldığına işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, bu durumdan en büyük yarayı çelik ve çimento sektörünün aldığını vurguladı. İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tever de gemi bombalama eyleminin ticaret için olumlu olmadığını dile getirdi. Tever, bu gibi olayların yeni bölgelere ve ülkelere açılımı zaruri kıldığını ifade etti.
Mısır ile Türkiye arasındaki Karayolu Mutabakat Zaptı’nın süresi 23 Nisan'da doldu. Kahire'den Ankara'ya bu konuda gönderilen ihtarnamede sürenin uzatılmayacağı bildirilmişti. TIR başına maliyeti yaklaşık 2 bin 500 dolar artıran bu gelişme ihracat yapan firmaları kara kara düşündürüyor. Bu yüzden Mısır ve Suudi Arabistan'a ihracatın büyük darbe almasından endişe ediliyor. İhracatçıyı endişe sevk eden ikinci bir gelişme de Akdeniz'de yaşandı. Bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı Tuna-1 isimli kuru yük gemisi İspanya’da yüklendiği malı Libya’ya taşıdığı sırada Akdeniz sularında havadan ve karadan bombalı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu geminin üçüncü kaptanı hayatını kaybetti.
Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan ihracatçılar, endişelerini dile getirdi. TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Libya’da devam eden siyasi belirsizliklerin ihracatçıları ve müteahhitleri yaraladığını belirtti. Libya’nın ihracatı arttırma, yeni bölgelere açılma adına önemli rolü bulunduğuna temas eden Aymen, "Ama Libya gibi önemli bir bölgede gördüğümüz olaylar üzücü. Hakikaten önemli bir bölge idi. Tabii siyasi gerilimin ardından durum aleyhimize idi. Geminin vurulması durumu daha aleyhimize yaptı. Daha evvel bölgede bulunan Türkiye’den şirketlere yapılan tehditler biliniyordu. Ama bu olay korkuları daha da arttıracaktır." ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Aymen, Libya’ya ihracat gerilemesinin öngörüleri aştığından yakınırken de şunları kaydetti:
“Geçen seneye göre ihracatımız yüzde 30 daraldı. Bölgede devam eden sorunlar çelik ve çimento sektörünü yaraladı. İhracatımızda yüzde 30 çok büyük bir gerileme. Ama kanım o, orada belirsizlik ortamı kalktığında işlerin düzelmesi ile ivme yukarı yönlü devam eder. Yoğun ihracat yaptığımız ülkelerde yaşanan olaylar moral olarak, ticari olarak bizi olumsuz etkiliyor. Libya, Rusya, Ukrayna, Suriye, Mısır olayları bizi rekabette, satışlarda geriye itiyor.”
İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tever de yaşananların bölgeye ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi:
“Malum Suriye, Irak, Mısır’da durumlar iç açıcı değildi. Bunlara Libya ile ilgili sorun eklendi. Bu tahmin edilen bir durum değildi. İhracatımız adına iyi olmadı. Tabii tablonun tamamını ele aldığımızda orman ürünleri ihracatında 1 sene evveline göre yüzde 9-10 gerileme var. Aya vurduğunuzda bu yüzde 15’i buluyor. Ama biz bunları aşarız. Güneyde Suriye ve Irak, Mısır olaylarından ötürü kayıplarımız var. Ama biz bunları yeni bölgelere giderek aşarız."
Tever, bu olayların ihracatta farklı bölgelere açılmanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, bu çerçevede Afrika ve Latin Amerika'ya açılımlarının devam edeceğini sözlerine ekledi. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.