Gerçek bal analizle belli olur

Gerçek bal analizle belli olur
Bal üreticisi ve aynı zamanda 35 yıllık eğitimci Hasan Şahin, son aylarda balla ilgili oldukça yoğun tartışmaların yaşandığını söyledi.

Özellikle öne çıkan 'ucuz bal' ve 'sahte bal' konusunda tüketicileri uyardı. Hasan Şahin Bal markasıyla üretim yapan eğitimci Hasan Şahin, gerçek balın nasıl üretildiğine, hangi kriterlere sahip olması gerektiğine dikkat çekerek, tüketicilerin 'gerçek bal'ı tadabilmeleri için bilmesi gereken püf noktalar hakkında açıklamalarda bulundu.

DİKKATLİ OLUN UYARISI
Doğu Anadolu Bölgesinde Van, Hakkâri yöresinde arıcılığın gelişmesinde ve arıcı ailelerin yetiştirilmesinde önemli rol oynadığını aktaran eğitimci ve bal üreticisi Hasan Şahin, tarım sektörünün olmazsa olmazı olan arıcılığın daha teknik şartlarda yapılması konusunda önemli görevler üstlendiğini kaydetti.Yaklaşık 35 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu aktaran, sahip olduğu Hasan Şahin Bal firmasının Türkiye'de arıcılık ve bal sektörünün gelişmesinde önemli katkılarıyla hizmet etmeye devam ettiğinin altını çizen Şahin, “Van ve Hakkâri yöresinde ballı bitkilerin tesbiti ve buna paralel olarak arıcılığa teşvik konusunda gerekli çalışmaları yapan bir firmayız. Bu yörede üretilen çok kaliteli balları tüketicilere ulaşmasında önemli bir rol oynuyoruz. Çabamız, doğru, kaliteli ve güvenilir balları Hasan Şahin Bal garantisi ile tüketicinin sofralarınıza taşımaktır” dedi. Balın kusursuz görünümü, tabiatın izlerini taşıyan lezzeti ve besleyici muhtevası ile insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve geçmişi on bin yıl öncesine dayanan balın, insan hayatının ve ekonomisinin bir parçası olduğunu belirten Hasan Şahin, şunları kaydetti: “Bal; insanların ilk besin kaynaklarından biridir. Sadece bu kadar uzun süredir kullanılan bir besin olması bile balın hayatımıza renk katan ne kadar değerli ve zengin bir tabiî ürün olduğunun bir ispatıdır. Bal, bozulmayan yapısı dolayısıyla çok değerli bir besin olarak yüzyıllar boyu insanlık için fayda kaynağı olmuştur. Tarih boyunca insanların bir besin kaynağı olarak farklı dinler tarafından da önemsenmiş ve kutsal kabul edilmiştir. Peygamberimizin (asm) balın bin derde deva olduğuna ve sofradan bal yemeden kalkılmaması gerektiğine dair hadisleri vardır.”

HİLELİ BAL NASIL YAPILIYOR?
Tabiî balla, tabiî olmayan bal arasındaki fark nasıl anlaşıldığına dair bilgiler veren Hasan Şahin, şekerli ballar arıların, şeker şurubuyla beslenmeleri neticesinde elde edilen ballar olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı: “Arı, balı çiçeğin nektarından değil, hemen kovanın içine konmuş olan şekerden imal eder. Bu şekilde üretilen ballar, tabiatın ve çiçeklerin özünü, sağlığını taşımamaktadır ve bal adı altında satışa sunulamaz. Sun'î ballar ise şeker şuruplarına aroma ve boya ilâvesi ile üretilen ürünler olup, bu durumun etiketlerinde mutlaka belirtilmesi gerekir. Bunların yanı sıra bir de tabiî ballara çeşitli şeker şurupları, su, nişasta vs. katılarak yapılan hile yöntemleri vardır. Burada amaç ucuz maddeler katarak miktarın arttırılmasıdır. Yukarıdaki tüm uygulamalar balda sahteciliğe girmektedir ve doğal bal adı altında satışa sunulamaz. Doğal bal, arıların çiçeklerin özlerinden yani nektarlarından elde ettiği yani direkt ve yalnız tabiattan gelen baldır.”

SAHTE BALI TANIMAK ZORDUR
İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmanın, uzmanlar için bile son derece zor olduğuna dikkat çeken Hasan Şahin, kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmenin neredeyse imkânsız olduğu söyledi. “En doğru, sağlıklı ve emin yol, laboratuvar analizidir” diyen Hasan Şahin, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar.

BALIN KALİTESİ GÖRÜNTÜSÜYLE ANLAŞILMAZ
Balların kalitesinin, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgili olduğunu aktaran Hasan Şahin, “Balın tadı, kokusu veya rengine bakarak, kalite kriteri belirlemek doğru değildir. Balın kalitesi sadece laboratuvar analizleri ile tesbit edilebilir. Yani en iyi netice, bütün bal analizlerinin yapılıp, sonuçların konusunda deneyimli uzman bilim adamları tarafından yorumlanmasıyla elde edilir” şeklinde konuştu.

İŞTE BAL ALMA KRİTERLERİ
35 yıllık bal üreticisi olarak, tüketiciye kaliteli bal ulaştırma gayreti içinde olduğunun altını çizen Hasan Şahin, bal alırken reklâmdan çok nelere dikkat edilmesine dair noktaları da şöyle açıkladı.Markalı bal alın: Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal özelliğinden anlamak mümkün değildir. Açıkta satılan ballarda, riski tüketici, markalı ballarda ise riski ambalajlayan firma taşır. Etiketi iyi inceleyin: Aldığınız balın kimden ve nasıl geldiğine dikkat edin. Yani kısacası balcınıza güvenin. İnsan sağlığı için son derece önemli olan balın bilinçli tüketilmesi sağlıklı nesiller için önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.