'Gıda sorunu tarım kaynaklı değil'
Gıdada yaşanan sorunun tarım sektörünün kendi içinden gelen bir sorun olmadığını vurgulayan Eker, "Sorun; birincisi, üretilen gıda maddelerinin adil dağıtılmaması, ticaretin üzerindeki baskılar, ticaret politikalarındaki oyunlar sebebiyle fakir ülkelerin suni fiyat artışlarını karşılayamıyor. Yoksa gıda maddelerinin olmamasından kaynaklı bir sorun yok" dedi.
2007'deki kuraklığa rağmen buğday, pirinç ve mısırda üretimin bir önceki yıla göre arttığını belirten Eker, meselenin fakir ülkelerin yanlış ticaret politikaları, aşırı sübvansiyonlar sebebiyle fakir ülkelerin gıdaya ulaşamaması olduğunu kaydetti. Ayrıca gıda için üretilen tarım ürünlerini amaçları dışında, yakıt olarak kullanılmaya başlandığını ifade eden Eker, bunun sanayiyi de etkilediğini, tarımsal üretimin maliyetinin arttığını ve maliyet enflasyonu yarattığını söyledi. Eker, 1 kilogram buğdaydan elde edilen biyoetanolün 350-360 gram olduğunu belirterek, 1 milyon ton biyoetanol için 3 milyon ton buğday kullanımı gerektiğini söyledi. Nişasta ve şeker ihtiva eden bütün ürünlerin biyoetanolde, yağ ihtiva edenlerin de biyodizel üretiminde kullanıldığına işaret eden Eker, petrol fiyatlarının da sürekli artış trendinde olduğunu söyledi. Eker, "Bu trend devam ederse, büyük tüketiciler, petrolü ikame etmek için gıda kullanırlarsa burada sorun olur. Yani sorun tarım sektörünün değil, diğer sektörlerin sorunudur. Ama dönüp dolaşıp tarımda sorun oluyor" şeklinde konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerde artan refah seviyesi ile gıda alışkanlıklarının değiştiğini de anlatan Eker, ürünlerde üretim artışı olduğunu ancak stoklarda azalma olduğunu kaydetti. Türkiye'de de 2007'de bir önceki yıla göre üretim artışı olduğunu ifade eden Eker, "Türkiye piyasasında tüketime yetecek kadar hububat, buğday var. Bunları sorun gibi göstermeye çalışan, tüketicinin sırtından sunu kullanmaya çalışan, aşırı kar elde etmeye çalışıyor. Bunlarla ilgili de devletin ilgili kurumları gerekli işlemleri yapıyor ve yapacak" şeklinde konuştu.