Göz altı morluğundan nasıl kurtulunur?
Yorgun bir görüntüye sahip olmamıza sebep olan bu morlukların oluşma nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato'ya sorduk.
Göz çevresinin koyu renkli bir görüntüye sahip olmasının sebebi çoğunlukla genetiktir. Göz altları ile ilgili sorun yaşayan kişilerin, anne ve babasında da bu durum vardır. Genlerle kişiye aktarılmış olabilir. Ancak ailesinde bu sorun ile hiç karşılaşılmamış kişilerde de olabilir. Beyaz tenlilere göre koyu tenli kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Sıklıkla sadece gözün alt kapağında oluşabileceği gibi bazen kirpiklerden kaşa kadar tüm üst kapağı da kapsayabilir.
Göz altı morluklarının oluşma nedenleri
1- Kılcal damarlar: Yapılan dermatolojik araştırmaların birçoğu gösteriyor ki; göz çukurundaki kılcal damarlar, kanı sızdırarak sızan kanın oksijene maruz kalmasına yol açıyor. Bu sızıntıyla meydana gelen oksidasyon göz çevresinin mor hatta siyah renge bürünmesine neden oluyor.
2- İlaç kullanma: Bazı ilaçların uzun süre kullanılması, ince göz altı cildinin altındaki damarların genişlemesi de bu bölgenin koyu renkli görünmesine yol açabilir.
3- Alerjiler, astım ve egzama: Gözlerinizin kaşınmasına ve sulanmasına neden olan tüm durumlar, göz altlarında halkalar belirmesine yol açabiliyor. Alerjiler, astım ve egzama gibi hastalıklar nedeniyle gözlerinde problem yaşayan kişiler genellikle bunların devamında göz altı halkalarından da şikayetçi oluyor.
4- Güneş ışınlarına maruz kalma: Koyu tenli kişiler yaz aylarında, koruyucu kullanmadan güneş ışınlarına maruz kalmaları halinde göz altlarında hiper pigmentasyon denilen durum ortaya çıkar. Bu durumda göz altlarında fazla miktarda melanin pigmenti salgılanır, böylece o bölge koyu bir renk alır.
5- Uykusuzluk: Uykusuz ve yorgun olmak, tüm yüzün daha soluk görünmesine neden olur. Böylece göz altındaki halkalar daha belirgin hale gelir. Bu durumun sevindirici yanı geçici olmasıdır.
6- Yaşlanma: Göz altlarında morluk olan kişilerin yaşlanma ile birlikte daha ciddi sorunlar yaşadığını görüyoruz. Bu bölgedeki, pigmentasyon lekeleri, kırışıklar ve torbalanmalar da morluk ve halkaları belirginleştiriyor.
7- Dengesiz beslenme: Doğru beslenme vücudumuzun olmazsa olmazlarından. Dengesiz beslenme yeterli vitamin ve mineral alınmamasına dolayısıyla göz altlarında renk değişikliği meydan gelir.
Göz altı morluklarından kurtulmak mümkün mü?
Tedavi şekli ve vücudun tedaviye verdiği cevap hastadan hastaya değişmektedir. Kozmetik ürünler, bu bölgede dolaşımı hızlandırıcı, hücre yenileyici çözümler önermektedirler. Bunlar kısmen koyu renkli halkaların giderilmesine yardımcı olsa da geçici çözümlerdir. Uzun vadede etkili olamazlar.Aslında tedavinin başarılı olması nedene yöneliktir. Alerjiye bağlı bir morluk varsa, alerji tedavisinden sonra bol miktarda günlük nemlendirici kullanılmalı ve devam ettirilmelidir. Genetik etkenlere bağlı olan morluklarda hekimler belli aralıklarla göz etrafına peeling yapmayı önerirler. Eğer peeling süreklilik göstermezse morluklar eskiye döner. Göz altlarınızda çökmeler oluşmuşsa dolgu veya PRP önerilir.
Bazı tedavi yöntemleri
Göz altı morluklarına salatalık ya da patates halkalarının veya çay kompreslerinin iyi geldiği bilinir. Bu malzemeleri poşetle değil, taze olarak ve buzdolabında soğutarak uygulayabilirsiniz.
Dolgu tekniği ile göz altı hafifçe kalınlaştırıldığında morluklar ortadan kalkar, görünüm düzelir.
Radyo frekansı ile yapılan yüz gençleştirme seansları hem zahmetsiz hem de gayet etkilidir.
Özel bir teknikle yapılan göz altı mezoterapisi de son derece güzel sonuçlar verir.
K ve C vitamini içeren göz çevresi kremleri kullanın.
Birçok durumda lazer peeling, göz altı morluklarını hafifletir. Ancak biraz sıkıntılıdır.
Lazer (çok küçük delikler açan bir cihaz) ile göz altı morluklarında harika sonuçlar alınabiliniyor. İyileşme süreci çok daha kısa olan bu yeni lazer tekniği ile yaklaşık 3 seansta göz altı morlukları büyük ölçüde hafifletilebiliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.