Göz tansiyonu kalıcı körlük sebebi

Göz tansiyonu kalıcı körlük sebebi
Samsunpark Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İ.Sefa Kaçar, göz tansiyonu hakkında bilgiler vererek,

“Dikkat edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir” dedi.


Zamanında önlem alınmalı

Samsunpark Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İ.Sefa Kaçar, “Glokom veya karasu hastalığı olarak da bilinen, gözün yapısında bulunan sinirlerle alakalı, göz içi basıncının yüksekliğine bağlı sinsi ve ilerleyici seyir gösteren bir hastalıktır. Görme sinirinde tahribat yaparak kalıcı görme kaybına neden olur. Zamanında alınacak önlemler, bu durumun oluşmasına engel olabilir.” diye konuştu.

Her yıl düzenli kontrol önemli

Bu hastalıkta, hastaların genellikle bir şikayetinin olmadığını söyleyen Kaçar, “Ancak ilerlemiş olgularda, çevresini iyi görmediğini fark eder. Hasta, etrafını, sanki bir borudan bakıyormuş gibi görmeye başlar. Merkezi görmeleri en son aşamada etkilendiği için baktıkları yeri görürler. Glokom hastasına tanı koymak çok zordur. Genellikle muayene esnasında anlaşılır. Göz sinirinde ileri derecede tahribat ortaya çıkmadan fark edilmez ve geç teşhis edilir. Bu nedenle 40 yaş üzeri kişiler, ailesinde göz tansiyonu hastası olanlar, göz travması ve göz hastalığı geçirenler, hipertansiyon ve şeker hastaları, her yıl düzenli olarak gözlerini kontrol ettirmelidirler.” dedi.

Tedavisi genellikle ilaçla yapılır

Bu hastalığın bir de aniden başlayan, görüntülü seyreden tipinin de olduğunu belirten Kaçar, “Bazı insanların tipi, bu tip glokoma yakındır. Küçük ve dar gözleri vardır. Korku, heyecan, karanlık ve bazı ilaçlar aniden göz tansiyonun yükselmesine neden olur. Hastanın gözü kızarır, bulanık görür, şiddetli ağrı vardır, bulantı ve kusma yapabilir. Bu gibi durumlarda tedavi acil olarak yapılmalıdır. Glokom tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır. İlaçlara cevap vermeyen olgularda, cerrahi müdahale ve lazer girişimleri yapılır. Tedavinin başarısında hastanın dikkati, kararlılığı ve tedaviye uyumu önemlidir. Glokom, kronik bir hastalık olduğundan tedavisi ömür boyu sürer. Sürekli takip gerekmektedir. Doktor takibi altında olduğu sürece, hastada körlük oluşma riski oldukça azdır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.