Gözde bilinmeyen hastalık

Gözde bilinmeyen hastalık
Çağımızın göz hastalıkları arasında yer almaya aday Yaşa Bağlı Makula dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) oluşumu üzerinde etkili olan çok sayıda faktör bulunuyor



RİSK FAKTÖRLERİ ARAŞTIRILDI
Bunların başında ileri yaş, sigara kullanımı ve aile geçmişi geliyor. Cinsiyet, kolesterol ve beslenme şekli özellikle de Lutein tüketimi diğer önemli etkenler arasında.Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu'nu (Sarı Nokta Hastalığı) oluşum ve ilerlemesi üzerindeki faktörleri araştıran Waterford Teknoloji Enstitüsü Kimyasal ve Yaşam Bilimleri Departmanı Makula Pigmenti Araştırma Grubu, 828 sağlıklı kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu'nun risk faktörleri üzerine odaklandı.

RİSK ALTINDA
Araştırma süresince gerçekleştirilen makula pigmenti yoğunluğu araştırmasında geçmişte sigara alışkanlığı olan veya hala sigara kullanan kişilerde, içmeyenlere oranla, çok daha net optik yoğunluk farkı olduğu belirlendi. Aile geçmişinde Sarı Nokta hastalığı olanların aile geçmişinde bu hastalığa yakalanmış bir yakını olmayanlara oranla daha fazla risk altında olduğu gözlendi.

CİNSİYET VE BESLENME BELİRLEYİCİ FAKTÖR
Araştırmada cinsiyet, beslenme şekli ve kolesterolün de hastalığın ilerlemesinde etkili rol oynayan faktörlerden olduğu belirlendi. Ancak bunlar arasında sigara içme alışkanlığı ve beslenme şeklinin değiştirilebilir olduğuna vurgu yapılan araştırmada, özellikle lutein miktarının önemi bir kez daha yinelenmiş oldu. Çalışmaya göre sarı noktadaki (makula) lutein miktarı yaşla azalmaya başlıyor. 40'lı yaşlarla beraber iyice azalmaya başlayan luteini erken yaşta almak, sarı nokta hastalığı oluşumu ve ilerlemesini önlemede etkin rol oynuyor.

VİTAMİN KULLANILMALI
Mikronutrisyon ile günlük yaşamda vücudun ihtiyaç duyduğu miktarın karşılanabileceği Lutein; en çok ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde ve sarı renkli meyvelerde bulunuyor. Bu besinlerin her gün tüketilmesi zor olduğundan devreye göz vitaminleri giriyor. Lutein içerikli göz vitaminlerinin düzenli kullanılması Sarı Nokta riskini önemli oranlarda azaltıyor.

LUTEİN KULLANILMALI
Lutein; en çok ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde ve sarı renkli meyvelerde bulunuyor. Ancak YBMD hastalığını önlemek için gerekli miktarı bu besinlerle beslenerek almak çok güç olabiliyor. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekmektedir. (Örn: Günlük 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta vb.) Bu öğeler, mikronutrisyon ürünleri yani Lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan kolayca alınabilmektedir. Lutein içerikli mikronutrisyon ürünlerinin düzenli kullanılması Sarı Nokta Hastalığı riskini % 43'lere varan oranlarda azaltıyor. Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu söylenebilir.