GRİP AŞISI KALBİ KORUYOR

GRİP AŞISI KALBİ KORUYOR
Grip gibi basit görünen hastalıklar vücutta iltihabi reaksiyonun artmasına yol açar. Bu yüzden önceden kalp hastalığı olan kişilerde griple artan vücuttaki iltihabi durum, kalp damarlarında da belirgin hale gelebilir ve kalp krizini tetikleyebilir.

Her yıl düzenli olunan grip aşısının, kalp krizlerinden koruyucu özellik taşıdığını söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ali Ekber Ataş, grip aşısının kalp krizi üzerindeki etkisi hakkında açıklama yaptı. Dr. Ataş “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının artması, daha yüksek kalori içeren yiyeceklerin tüketilmesi, alınan fazla kalorilerin harcanamaması, hareketsizlik ve aşırı soğuk havanın tetiklediği damar büzüşmeleri gibi nedenlerden dolayı kış aylarında kalp krizi geçirme riski 3 kat daha fazladır.”dedi.
Uzm. Dr. Ali Ekber Ataş “Grip virüsü alan kişide buna karşı doğal bir savunma yanıtı ortaya çıkar ki bu da iltihabi yangıdır. Grip aşısı yapıldığında grip ataklarının önlenmesi sayesinde bu yangı artışı oluşmamakta ve kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi riskinden korunmuş olunmaktadır. Grip aşısının gribe karşı koruyucu etkisi %50 civarındadır.” diye konuştu.
Dr. Ataş “Kış aylarında artan hava kirliliği ile birlikte kapalı ortamlarda sigara içimi ve bu mekanlarda bulunma da, kalp krizi riskini büyük ölçüde artırmaktadır. Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkmaları onlar için tehlikelidir. Çünkü soğuğun damar büzücü etkisi vardır. Soğukta yapılan efor da özellikle yemek sonrasında kalbe gelen kan miktarı azalmakta, zorlanmaya neden olmakta ve damar büzücü etki bu zorlanma ile birleşince de kalp krizini ortaya çıkarabilmektedir.”
Grip aşısı için ideal olan zamanın grip mevsiminin öncesi olduğunu söyleyen Dr. Ali Ekber Ataş “Bu nedenle aşının eylül-kasım ayları arasında yapılması tercih edilmelidir. Eğer kişi henüz gribal bir enfeksiyon geçirmediyse aşı, kış aylarında da yapılabilir. Bilinen kalp hastalığı olanlarda grip aşısı yapıldığında inme olaylarında da azalma olmaktadır.”şeklinde ifade etti.
Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ali Ekber Ataş “Gribal enfeksiyonlarla kalp krizi riski artması bir virüs aşısı olan grip aşısıyla ilgili şüpheler doğurabilir. Ancak yapılan birçok bilimsel klinik çalışmalarda grip aşısının kendisinin güvenli olduğu, aşıya bağlı bir risk artışı olmadığı saptanmıştır. Yine pnömokok (zatürree) aşılamasıyla da bir risk artışı söz konusu değildir. Aşılama güvenlidir.”
Aşılamanın, girip atağını %100 engellemesi söz konusu olmadığını söyleyen Dr.Ataş “Ancak risk azaltılması sağlar. Bu nedenle aşılamaya rağmen grip oluşabilir. Grip olan koroner kalp hastaları, gribin verdiği rahatsız edici belirtilerden (ateş, kırgınlık, baş ve kas ağrıları vs.) kurtulmak için olağan grip ilaçlarını kullanmamalıdır. Çünkü grip ilaçları ani tansiyon yükselmesi, kalp hızı artışı gibi kalp üzerine yük getiren yan etkiler oluşturabilir ve bunlar da kalp krizi riskinde artışa neden olur. Bu nedenle grip geçiren kalp hastaların doktorlarına başvurmaları gerekir.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.