Grip yılda 300 bin can alıyor

Grip yılda 300 bin can alıyor
Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, dünya genelinde mevsimsel gribin her yıl yaklaşık 20-40 milyon kişiyi etkilediğini, 250-300 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını belirtti


Ünal, özellikle mevsim geçişlerinde grip, nezle, sinüzit, zatürre, orta kulak, bademcik ve ses teli iltihabı gibi çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğüne işaret etti. Benzer belirtilerle kendini gösteren nezle ile gribin birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Ünal, ''rhino'' virüsünün burun mukozasında çoğalarak nezleye yol açtığı ve hapşırık, burun akıntısı, ateş, halsizlik ile bitkinlikle kendini gösterdiğini, nezle olunduğunda ateşin fazla yükselmediğini ve kas ağrısının olmadığını bildirdi. Ünal, gribe yol açan ''influenza'' virüsünün ise hem boğaz ve burun mukozasında hem de akciğerde çoğaldığını ifade ederek, gripte hapşırık, öksürük, 40 dereceyi bulan ateş, halsizlik, bitkinlik ve çok şiddetli kas ağrısı görüldüğünü belirtti.
YÜKSEK ATEŞ, GRİP BELİRTİSİ
Ünal, nezle ile gribin klinik olarak ayırt edilmesinin zor olduğunu, ancak influenza virüsünü gösteren özel testlerle ayrım yapılabildiğini söyledi. Nezlenin, kendiliğinden 2-3 gün içinde iyileşebildiğini belirten Ünal, istirahat, bol sıvı, dengeli beslenme ve ateş düşürücü ilaç kullanılmasının iyileşme sürecini hızlandırdığını söyledi.
GRİP CİDDİYE ALINMALI
''Grip, mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde, ölümcül sonuçlar doğurabilir'' uyarısında bulunan Ünal, gribin özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikeli olduğunu vurguladı. Ünal, ''Akciğerde çoğalıp zatürreye yol açması ve başka mikroplara zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstündekilerle, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ve bağışıklık sistemi tam gelişmediği için çocuklarda ölümcül seyredebilir'' diye konuştu.
MEVSİMSEL GRİP TEDAVİ EDİLMELİ
Ünal, mevsimsel gribin dünya genelinde her yıl 20-40 milyon kişinin hastalanmasına 250-300 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığınına dikkati çekti. Gripte yatak istirahati, ateş düşürücü ilaç, bol sıvı, doğru beslenme ve virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların alınmasının faydalı olduğunu belirten Ünal, mevsim geçişlerinde toplu yerlerde az vakit geçirilmesi, el temizliğine dikkat edilmesi, aksıran ve hapşıranlarla öpüşülmemesi, iyi beslenilmesi ve hapşırmaya başlanıldığında maske takılmasını önerdi.