Günde 200 kilo köfte yiyoruz!
Samsun'da 1993 yılından bu yana Akçaabat Köftesi üreten Akçaabatlı işletmecisi Arzu Vuralkaya, adını Trabzon'un Akçaabat ilçesinden alan önemli damak tatlarından biri haline gelen Akçaabat Köftesi'ni diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özellik olarak, "Kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has floraya sahip bölgede yetiştirilmiş danalardan elde edilmesi" şeklinde değerlendiriyor.
AKÇAABAT KÖFTESİ NEDEN LEZZETLİ?
Arzu Vuralkaya gazetemize yaptığı açıklamada, Akçaabat Köftesi'nin lezzetinin, etin özellikle kekiğin bol olduğu doğal ortamlarda otlayarak beslenen hayvanlardan elde edilmesinden kaynaklandığını, ithal edilen hayvanların etlerinin dünya standartlarında olabileceğini, ancak yöre halkının alışkın olduğu damak tadına hitap etmeyeceğini söyledi.
SUNİ YEMLER LEZZETİ EKSİLTİYOR
Vuralkaya, "Akçaabat Köftesi coğrafi ürün olarak tescil edildi. Tescilin tanımında yaylalarda otlayan genç danalardan, yani bu bölgede beslenen yöresel bir hayvandan bahsediyor. Doğal ortamda otlamayan hayvanın etinde ise bir aroma kaybı söz konusu oluyor. Yani suni yemlerle beslenen hayvanların etlerinde lezzet eksiliyor" dedi.
GÜNDE 200 KİLO KÖFTE
Arzu Vuralkaya, Samsun'da 6 şube ve 1 imalahatne ile hizmet verdiklerini belirterek günde 200 kilo köfte tükettiklerini belirtti. Vuralkaya, ithal et kapsamında adından sıkça söz edilen Angus için, "Et, damak ve lezzet işidir. Angus eti biftek ve rosto için son derece uygun. Ancak bizim damak tadımıza hitap etmiyor. Çünkü etin kıvamı ve lezzeti bize göre çok farklı" diye konuştu.
"BU KÖFTEYİ İLK KEZ TADACAKLARIN AYRICALIĞININ OLMASI GEREKİYOR"
İçerisinde fazla katkı maddesi barındırmayan Akçaabat Köftesi'nin, kullanılan etin lezzetiyle ön plana çıktığını dile getiren Arzu Vuralkaya, "Yapılışı itibariyle içerisinde çok sayıda baharat ve katkı maddesi içermeyen Akçaabat Köftesi'nde et çok önemli. Dışarıdan ilimize gelen insanlar ilk defa bu köfteyi tadacaklarsa bir ayrıcalığı olması gerekiyor. Bunun için yörede hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor. Bizler ustalık olarak buzdolabını açtığımız zaman bölgede yetişen etle diğer yerlerden gelen eti anlarız. Bugün itibariyle Samsun'da yetişen hayvanların etleri bize yetiyor" dedi.
Bekir DURAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.