Güneş yanıklarında...
Uzmanlar, yaz sıcaklarının ve güneş ışınlarının yol açtığı vücutlardaki güneş yanıklarına kesinlikle yoğurt sürülmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Samsun Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, güneş yanıklarına ilkel yollarla müdahale yapılmaması gerektiği belirtti. Kasapoğlu güneşlenme sırasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemesi gerektiğini de ifade ederek bu durumda soğuk kompres uygulamaları yapılması gerektiğinin altını çizdi.
AÇIK RENK GİYİNİN
Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığının insan sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, Saat 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalı, bu saatler gölge bir yerde geçirilmelidir. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce, cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmeli, açık renkli bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalı, gözlük kullanılmalı dedi.
GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT
Güneş ışınlarına fazla maruz kalınmasının, cilt yanıklarına, güneş lekelerine, hatta cilt kanserine dahi yol açabildiğini ifade eden Kasapoğlu, ''Gölgede durmak dahi bizi güneşin zararlarından tam olarak korumuyor. Güneşi en çok kar yansıtıyor. Bunun sırasıyla deniz, kum ve çimler izliyor. Denizden olan yansımanın etkisiyle tekne üzerinde veya yüzerken ciddi güneş yanıkları olabiliyor. UV ışınları suda 2 metre derinliğe kadar etkili oluyor. Bu nedenle suyun içerisinde dahi güneş yanığı riski bulunuyor. Ayrıca, bulutlu havalarda bile UV ışınlarının yüzde 80'i yere ulaşarak bizleri etkiliyor. Güneş yanığına UV-A ve UV-B ışınları sebep oluyor diye konuştu.
BOL SIVI TÜKETİN
Özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker hastalarının güneşten korunmasının hayati önem taşıdığını belirten Kasapoğlu, şunları söyledi; Tansiyon hastalarında aşırı sıcaklar kalp krizi ve felç riskini arttırıyor. Sıcak havalarda alkollü içeceklerden ve ağır yemeklerden kaçınmak gerekiyor. Sebze, meyve ağırlıklı öğünler, tuzlu gıdalar ve en az günde 1,5 litre su içilmesi ve sıvı içecekler öneriliyor. Kapalı bir araçta sıcaklık 60-70 °C'ye çıkabildiği için çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde yalnız başına bırakmak ölümle sonuçlanabiliyor.
Mustafa ARAN